Az oroszok megint betettek az amcsiknak

Nemkívánatos külföldi nem kormányzati szervezetnek minősítette az amerikai Atlanti Tanácsot (Atlantic Council of the United States) csütörtökön az orosz főügyészség.

 

Közleményében a főügyészség azt állította, hogy az Atlanti Tanács működése veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére és biztonságára. A hivatal értesítette az orosz igazságügyi minisztériumot döntéséről, amelynek értelmében a tanácsot - tizenhetedikként - fel kell venni a nem kívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek listájára.

Az 1961-ben alapított, Washingtoni székhelyű Atlanti Tanács elemzőközpont, amely fórumot biztosít döntéshozók nemzetközi politikai és világgazdasági eszmecseréjéhez. A szervezet a NATO központi szerepéből indul ki a biztonságpolitikában. A tanács elnöke 2018-ig az Egyesült Államok jelenlegi moszkvai nagykövete, Jon Huntsman volt.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a nemkívánatosnak nyilvánított szervezeteknek tilos képviseletet nyitniuk és ismeretterjesztést folytatniuk Oroszországban, pénzügyi tevékenységükről a bankok kötelesek értesíteni a bankfelügyeletet. Az ilyen testületek munkájában való részvétel adminisztratív felelősségre vonás esetén 100 ezer rubelig (mintegy 460 ezer forintig) terjedő bírsággal, büntetőjogi felelősségre vonás esetén pedig kettőtől hat évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
Forrás: MTI