Amit a különleges grill füstölőkről tudni érdemes

A szabadtéri grillezés direkt módja a legtöbb ember számára ismert. Ehhez szükség van egy grillsütőre, ami ha eléri a megfelelő hőmérsékletet, akkor a sütőlapra helyezett különféle húsok, halak, zöldségek és egyéb ételek pár percen belül finom ropogósra sülnek.

 A kültéri sütésnek emellett létezik egy indirekt módja is. Ennek a módszernek a keretei között a gondosan előkészített húst lassú tűzön, folyamatosan felügyelt hőmérsékleten és hosszabb időn át tartó füstöléssel sütik addig, amíg ideális nem lesz az állaga.

Rövid bejegyzésünkben tehát erről a különleges módszerről, valamint a grill füstölőkről osztunk meg érdekességeket.

Az indirekt grillezés

Meglehetősen vékony határvonal húzódik meg a kíméletes és kiegyensúlyozott indirekt grillezés, valamint a lassú tűzön történő barbecue sütés művészete között. Az Egyesült Államokban a füstölés kifejezés egyaránt alkalmazott a magyar értelemben vett füstölésre és a barbecue módszerére is, melynek keretei között a húsok ugyanúgy jelentős füstöt kaphatnak.

A legnagyobb eltérés az alkalmazott hőmérsékletben rejlik. A barbecue ugyanis kizárólag 100 Celsius fok felett történik.

A lényeg, hogy a füstölni kívánt hús fatüzeléssel vagy faszén által előidézett indirekt hőn, hosszabb idő alatt készül el. A hatékony kivitelezéshez pedig elengedhetetlen egy megfelelő grill füstölő.

Grill füstölő otthoni használatra


Az otthoni felhasználásra gyártott grill füstölők segítségével bárki képes lehet a legfinomabb sült ételek elkészítésére. A használatuk egyszerű, a sütést pedig nagy teherbírású öntöttvas rácsok is segítik.

Ilyen készülék például a Broil King Charcoal, aminek a kialakítása és felszereltsége a füstölést támogatja. Kizárólag minőségi anyagokból áll össze a robosztus szerkezet, ami hosszú éveken át képes kiszolgálni az igényeinket.

A könnyed mozgatást a gép aljára erősített kerekek teszik lehetővé, míg a precíz füstölést a készüléken található hőmérő támogatja.

Füstölők professzionális felhasználásra

Persze az indirekt grillezés, illetve a füstölés eredményeként elkészülő rendkívül ízletes ételeket nemcsak a hátsó kertekben, hanem az éttermek kínálatában is előszeretettel fogyasztják el a kedves vendégek.

Ennek megfelelően természetesen elérhetők a gyártók kínálatában olyan füstölők is, amik képesek kiszolgálni a professzionális igényeket is. A klasszikus mozdony formájú grillező készülékek alkalmazásával nagyobb mennyiségben is rendkívül precíz módon válik lehetővé az indirekt sütés nagyobb mennyiségben is.