Amit a jövedelmezőségi mutatókról tudni érdemes

A jövedelmezőségi mutatók legfontosabb haszna és előnye, hogy tűpontosan képesek rámutatni egy vállalkozás financiális helyzetére és lehetőségeire. Egyúttal segítenek is az egyszerűsítésben, elvégre tágabb meghatározások helyett konkrét keretet adnak a pénzügyekkel kapcsolatos adatok elemzéséhez.

 
Ezeknek a mutatóknak az ismeretére azért van szükség, mert nem minden cégvezető pénzügyi szakember is egyben. A megalapozott működéshez viszont sok esetben szükség van arra, hogy a döntéshozó tisztában legyen a saját vállalkozásának financiális helyzetével.

Rövid bejegyzésünkben tehát azokat a lényeges ismereteket taglaljuk, amelyeket a jövedelmezőségi mutatókról tudni érdemes.

A bruttó jövedelmezőségi mutató

Ennek a mutatónak az értékét úgy kapjuk meg, hogyha az értékesítés bruttó eredményét elosztjuk az értékesítés nettó árbevételével. Idegen kifejezéssel élve gyakorta emlegetik „return on sales” elnevezéssel is.

Ahogy a nevéből is adódik, a cég működésének jövedelmezőségéről ad egy pontos visszajelzést.

Élőmunka-, illetve eszközarányos jövedelmezőségi mutatók

Az eszközarányos jövedelmezőségi mutatók segítségével pontos rálátást nyerhetünk arra, hogy egy-egy eszköz beszerzésével mekkora pozitív fejlődést tudtunk elérni a vizsgált időszakban. Szintén ehhez a kategóriához kapcsolható még a a ROI (return on investment), melyet úgy fogunk megkapni, ha az adózott eredményt elosztjuk az eszközök értékével.Az élőmunka-arányos mutatók vizsgálata akkor lehet kimondottan hasznos, ha a cég működése kapcsán az emberi erőforrásnak komolyabb jelentősége van. Ilyen esetekben meg lehet például határozni a bérkiáramlás mértékét, vagy például az egy főre jutó ráfordítás arányát is.

Jövedelmezőségi mutatók az árbevétel viszonylatában

Az árbevétellel kapcsolatos jövedelmezőségi mutatók valamennyi döntéshozó számára komoly információtartalommal bírnak. A segítségükkel például helyesen vonhatók le következtetések egy gazdasági társaság adott időszakot érintő fejlődéséről vagy éppenséggel gyengébb teljesítményéről.

Emellett remekül használhatók az egyéb vállalkozásokkal való összehasonlításhoz, illetve alaposabban meg lehet ismerni általuk a saját cégünkben szükséges változtatásokat is. De ugyanúgy használhatjuk őket a vállalkozásunkkal partneri viszonyban álló gazdasági társaságok financiális helyzetének feltérképezésére is.

Így időben derülhet fény olyan pénzügyekkel kapcsolatos problémákra is, amelyek akár likviditási gondokhoz is vezethetnek. Ennek köszönhetően van még lehetőség és elegendő mozgástér a cselekvésre, valamint a megoldásra.

A BÁV Faktor Zrt.
által nyújtott szolgáltatás részeként például valamennyi üzleti partnerünk átvilágításra kerül financiális szempontból. Ennek köszönhetően ügyfélkörünkben jobban fókuszálhatunk a pénzügyileg stabil cégekre.