Elkelt a Beatles és Epstein szerződése

A Beatles és menedzserük, Brian Epstein első szerződése 275 ezer fontért (99,6 millió forintért) kelt el egy londoni aukción - írja a BBC hírportálja.

 

Az 1962. január 24-i keltezésű dokumentumon Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és az együttes eredeti dobosa, Pete Best aláírása szerepel.

A szerződés Epsteinre bízza az együttes fellépéseinek és egyéb tevékenységeinek, valamint napirendjének szervezését és a sajtó kezelését.

"Epsteint lenyűgözte a színpadon jelen lévő szenvedély, energia, karizma és nyers szexualitás" - mondta Gabriel Heaton, az árverést lebonyolító Sotheby's aukciós ház szakértője.

"A Beatlesben megvolt a színpadi energia, de Epstein egy kis professzionalizmust csepegtetett beléjük. Megtiltotta nekik, hogy a színpadon egyenek, megkövetelte tőlük, hogy pontosan játsszák a dalokat és meghajoljanak a produkció végén" - mondta a szakértő.

A dokumentum, amely az első a felek között született két szerződésből, 10 százalékban határozza meg Epstein díjazását, amely 15 százalékra emelkedik, amennyiben az együttes heti bevétele meghaladja a 120 fontot. Paul McCartney egyébként 20 százalékról alkudta le a menedzser honoráriumát.

Miután Best távozott a bandából, egy másik szerződést kötöttek 1962. október 1-jén immár Ringo Starr-ral a dobok mögött és Epstein százalékának megemelésével.

Az "ötödik Beatle"-ként emlegetett Epstein 1967-ben, gyógyszertúladagolásban halt meg.

A szerződés eladásából befolyt összeget a londoni Ernest Hecht Jótékonysági Alapítványt támogatására fordítják.
Forrás: MTI