Az EU figyelmezettette a görögöket

Az új görög kormánynak tiszteletben kell tartani a korábbi nemzetközi pénzügyi mentőcsomagok keretében tett vállalásokat - figyelmeztetett az eurócsoport elnöke a közös fizetőeszközt használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülése után.

 

Mario Centeno kijelentette, azt tanácsolja az előző napi választáson győztes Kiriakosz Micotakisznak, hogy kormánya tegyen eleget a kötelezettségvállalásoknak, ugyanis ez az egyetlen módja a hitelesség elnyerésének.

Üdvözölte, hogy Horvátország hivatalosan is kérte a felvételét az euró bevezetéséhez szükséges európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II). Ennek kapcsán leszögezte: ez azt mutatja, hogy továbbra is vonzó az euróövezet, amely "szilárd bástyája" a stabilitásnak és a gazdasági növekedésnek Európában.

Hasonló véleményének adott hangot Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos is, aki szerint Zágráb lépése a valutaövezet iránti bizalmat jelzi.

Szakértők szerint legkorábban 2023-ban várható Horvátország csatlakozása a jelenleg tizenkilenc tagú eurózónához.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy mihamarabb meg kell találni Christine Lagarde utódját a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére. Konszenzusos, megfelelő és tapasztalt jelöltre van szükség az EU részéről - tette hozzá.

Sajtóhírek szerint a tagállamok közös jelöltet akarnak állítani a posztra, amelynek betöltője hagyományosan európai.

Lagarde 2011 óta vezeti az IMF-et, azonban az előző heti EU-csúcson őt nevezték meg az Európai Központi Bank következő elnökeként.

Ugyancsak hétfőn Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter jelezte, hogy noha a két olasz kormánypárt korábban többször is kizárta ennek a lehetőségét, ő kész lenne a forgalmi adó jövő évi emelésére, így támogatva a gazdasági növekedést és mérsékelve a munkát terhelő adókat.

Elemzők a bejelentést békülékeny gesztusnak tartják az Európai Bizottsággal fennálló vitában, amely azonban belpolitikai szinten bizonyos károkat okozhat a római vezetésnek.

Centeno az ügy kapcsán jó hírnek nevezte, hogy sikerült elkerülni a túlzottdeficit-eljárás megindítását Olaszországgal szemben.
Forrás: MTI