Balhé az oroszok miatt

Oroszország tagsági jogosultságainak visszaállítása miatti tiltakozásul hét ország kivonult az Európa Tanács parlamenti közgyűléséről (PACE) - közölte a PAP hírügynökséggel a lengyel küldöttség vezetője szerdán.

 

Wlodzimierz Bernacki elmondta: Lengyelország, a három balti ország, Georgia, Szlovákia és Ukrajna küldöttsége hagyta el idő előtt a keddi tanácskozást.

Kifejtette: a vita során, amelyet Oroszország visszatérésének elveiről folytatott a közgyűlés, világossá vált, hogy a német, francia, olasz, osztrák képviselőkből álló "nagyon jelentős csoport" feltételek nélküli visszafogadásra törekszik, szemben az Oroszország közvetlen szomszédságában fekvő országokkal, amelyeket végül leszavaztak.

A tanácskozást elhagyó küldöttségeknek nem sikerült elérni, hogy a házszabály módosításán dolgozó bizottság Oroszország visszatéréséhez "bizonyos feltételeket" szabjon, elsősorban az emberi jogi kérdéskörben - mondta el Biernacki. Ezzel kapcsolatosan emlékeztetett a Krím félsziget kormányzásának kérdésére, az Azovi-tenger és a Kercsi szoros hajózhatóságának témájára, valamint a kercsi incidens során orosz fogságba esett ukrán tengerészek ügyére is.

Lengyel feltételként említette a 2010-ben Szmolenszknél lezuhant lengyel elnöki repülőgép roncsának visszaadását is, annak kapcsán, hogy Moszkvát erre szólítja fel a PACE egyik tavalyi határozata.

Bernacki nem adott egyértelmű választ arra, hogy a PACE tanácskozásáról távozott küldöttségek részt vesznek-e a legközelebbi, októberi ülésen.

Oroszország 2016-ban felfüggesztette munkáját a 47 európai országot tömörítő közgyűlésben, mintegy két évvel azután, hogy küldöttségét a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget elcsatolása miatt megfosztották szavazati jogától.

A közgyűlés 116 igen szavazattal, 62 ellenében, tíz tartózkodással visszaállította Oroszország tagsági jogosultságait a testületben.
Forrás: MTI