Egy hazug populista lesz az új brit miniszterelnök?

Az eddigi eredmények alapján Boris Johnson tűnik a legesélyesebbnek a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetésére - mondta Gálik Zoltán egyetemi docens az M1 aktuális csatornán vasárnap.

 

A szakértő kifejtette: a Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának végén két jelölt marad, ezután közülük a párt tagsága választhatja meg levélben történő szavazással a párt vezetőjét, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A vezetőválasztási versengés során nagyon taktikusan kellene a Boris Johnson megválasztását ellenzőknek szavazniuk ahhoz, hogy megfelelő ellensúlyt állítsanak és esetleg kiejtsék - fogalmazott.

A párt új vezetője megválasztása után is szembesülhet nehézségekkel. Sok konzervatív képviselő is azon az állásponton van, hogy nem támogatnák Boris Johnsont, ha a megállapodás nélküli Brexitet javasolná; nem véletlen, hogy a politikus finomított ezzel kapcsolatos kommunikációján - jelezte a szakértő.

Amiről az M1 szakértője nem beszélt


A brit lapok és közösségi felületek számtalan felvételt közöltek Boris Johnson a 2016-os Brexit kampányából, melyben a politikus a jelenlegi tényekkel szemben olyan állításokat, olyan "meggyőző" beszédeket tartott kilépésre buzdító szereplésein, melyek szöges ellentétben állnak a ma már jól ismert tényekkel. 
Forrás: MTI/HírExtra