Ennyire népszerű a Balaton

Ötből négy magyar tervez balatoni nyaralást, egy-egy foglalás átlagértéke 110 ezer forint a Szallas.hu friss elemzése szerint. A büfékben a legtöbben fejenként maximum napi 2500 forintot költenek, és összesen 5-10 ezer forint költőpénzzel kalkulálnak egy napra.

  Érdemes előre tervezni és cselekedni: számos szálláshely már most 70-80 százalékos telítettségű a nyáron. A legkedveltebb strandok Balatonalmádi és Zamárdi, a legnépszerűbb úti célok toplistáját pedig Siófok, Balatonfüred és Hévíz vezetik.

A magyarok zöme belföldi nyaralást tervez idén, ötből négyen legalább egy alkalommal a Balatonon üdülnek majd a Szallas.hu friss felmérése szerint. A foglalások átlagértéke 110 ezer forint, átlagosan 3,7 főre és 4 éjszakára szólnak. Minden negyedik foglalást SZÉP-kártyával rendezik majd a vendégek, ilyen esetben átlagosan 134 ezer forintot fizetnek a szálláshelyért. „A szállás költsége mellett persze egyéb kiadások is felmerülnek – mondta Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere. – Még mindig divat, hogy hűtőtáskával megyünk strandolni. Rántotthúsos szendvics helyett ilyenkor a legtöbben innivalót készítenek be maguknak.” A felmérés szerint a vendégek fejenként 2500 forintért vásárolnak a strandok büféjében; belépőkre, programokra pedig max. 5-10 ezer forint költőpénzzel kalkulálnak.

Az eddig beérkezett foglalások szerint Siófok, Balatonfüred és Hévíz a legnépszerűbb úti cél, őket követi Zamárdi, Balatonlelle és Balatonboglár. „A top tízben egyébként még Keszthely, Balatonföldvár, Fonyód és Balatonalmádi kaptak helyet” – részletezte Keresztes Nóra. A turisztikai látványosságok közül a Festetics-kastély, a szigligeti vár és a Balatoni Hajózás Zrt. - Siófok kedvezménykuponjai iránt a legnagyobb az érdeklődés a Szallas.hu adatai szerint. „Nemcsak kulturális programokra és várak pénztárainál lehet érvényesíteni a kedvezményeket, számos strand is kedvezőbb áron látogatható velük” – árulta el a marketingmenedzser. A népszerűségi lista is ezt igazolja: a top tízben még a Hévízi Tófürdő, a Plázs Siófok, a Keszthelyi Városi Strand és az Annagora Aquapark szerepelnek.

A legforgalmasabb időszak július 15-28 között lesz, a legtelítettebb nap július 21. „Aki még nem gondoskodott a foglalásról, jobb, ha mielőbb cselekszik, mert egyes szálláshelyek már most 70-80 százalékos kihasználtságúak a nyári időszakban, és bizony gyorsan fogynak a lehetőségek – figyelmeztet a szakember. – Siófok és Balatonfüred szálláshelyei között pedig már most is nehéz elérhetőt találni.”

A part, strand közelsége döntő szempont a szállás kiválasztásakor

A válaszadók kétharmada a Balatonban szívesebben fürdőzik, mint medencében, ezért a szálláshely kiválasztásakor a part és a szállás távolsága az elsődleges szempont. „Az ár a második, a személyes tapasztalatok a harmadik faktor” – mondta Keresztes Nóra. Minden második válaszadó egyaránt menne az északi vagy a déli partra, harmaduk inkább az utóbbit, ötből egy pedig az északit részesíti előnyben. Balatonfüred és Balatonalmádi fürdőhelyei a legnépszerűbbek Északon, a túloldalon pedig Zamárdi és Balatonlelle hasítanak.

A szabadstrandok nagyobb népszerűségnek örvendenek: ötből csak egy válaszadó választ fizetős helyet, holott utóbbi előnyei a tisztaság, a rendezettség, a kulturált mosdó és a büfé is. „Az ingyenes partszakaszokon viszont a vendégek nincsenek időkorláthoz kötve és a pénztárcájukban is több marad” – mondta Keresztes Nóra. Bár a zsebtolvajoktól félhetnénk, minden második vendég szerint a fizetős partszakaszokon épp úgy számíthatunk lopásra, mint a szabadstrandokon. „A vendégek 44 százaléka hajlandó lenne strandbelépőt fizetni, ha az a csomag- és értékmegőrzést is magába foglalná” – tette hozzá a marketingmenedzser.
Forrás: Sakkom