Szerbek győztek Koszovóban

A Belgrád által támogatott Szerb Lista jelöltjei nyerték meg a polgármester-választást abban a négy észak-koszovói, többségében szerbek lakta településen, ahol előrehozott választást kellett tartani, mert az önkormányzati vezetők novemberben lemondtak.

  

A választási bizottság előzetes adatai alapján a részvételi arány 42,2 százalékos volt, némileg magasabb, mint a 2017-es koszovói önkormányzati választások idején volt.

Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén, Zvecanban, Leposavicban és Zubin Potokban azért kellett előrehozott választást tartani, mert a polgármestereik lemondtak, miután Pristina százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura. Az intézkedést azóta sem vonta vissza a koszovói kormány, a szerbek ezért először bojkottálni akarták a polgármester-választást, később azonban úgy döntöttek, mégis indulnak, ugyanis "nem veszíthetik el a szerbek lakta települések feletti irányítást".

Koszovó a százszázalékos vám kivetésével válaszolt arra, hogy Szerbia sikeres lobbizásának következményeként a kis, balkáni államot nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.
Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elfogadni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ben kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám előrelépés eddig nem történt.
Forrás: MTI