Hogyan ellenőrzik a gyémántok tisztaságát?

Az ékszerek története régmúlt korokra nyúlik vissza. Míg azonban az ősidőkben kizárólag a természetben talált alapanyagokat használták fel, szinte változatlan formában, addig manapság egészen különleges, műalkotásnak is beillő kiegészítőkkel találkozhatunk a kínálatban. Közöttük is előkelő helyet foglalnak el a gyémánt ékszerek, melyek változó árfekvésben és megjelenéssel elérhetőek.

 
Az árkategóriát nem csak a gyémánt csiszolata határozza meg, hanem annak színe, tisztasága, valamint karátban mért súlya. A gyémánt tisztasága például azt mutatja, hogy a kő színe mennyire egyenletes eloszlású, valamint vannak-e benne a tisztaságot befolyásoló zárványok. A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik, méghozzá egy úgynevezett speciális nagyító, a lupé segítségével. A már említett zárványok rányomják bélyegüket a tisztaságra, és befolyásolják a gyémánt színét is. Az így keletkezett értékcsökkenés természetesen a zárványok számától, méretétől és intenzitásától is függ. Többféle tisztasági kategória létezik, de természetesen a gyémánt súlya is befolyásolja az árat.

Egy gyémántok rangsorolásakor alkalmazott karát megjelölés nem egyenlő azzal a karát kifejezéssel, amit az aranynál alkalmazunk. Egy karát gyémánt 200 mg-nak felel meg. Persze nem mehetünk el az alapanyag csiszolása mellett sem, melynek köszönhetően a gyémánt rejtett szépségei a leginkább kifejezésre juttathatóak. Az eljárás segítségével tulajdonképpen a kő tulajdonságait optikailag sikerül javítani.

A kiegészítők segítségével nem csak a leánykérés napja aranyozható be, hanem a mindennapokban is remek választásnak bizonyul a megfelelő ékszer. Akár a legegyszerűbb ruhadarab is feldobható egy jól eltalált darabbal, de természetesen az alkalmi megjelenés elmaradhatatlan elemeinek is számítanak az arany és ezüst ékszerek. A gyémántok között is megtalálhatóak olyan típusok, melyek a még megfizethető kategóriában vannak, de persze a luxus színvonal iránt érdeklődők is széles választékból keresgélhetnek.

A nyakláncok és a fülbevalók soha nem mennek ki a divatból, de a gyűrűk, és közöttük az összetartozást jelképező fajták is nagy érdeklődésre tartanak számot. Az esküvői szezonhoz közeledve akár prémium kategóriás darabokra is eshet a választás, melyek a nagy napot főszereplőként és vendégként is garantáltan feldobják majd.