Második esély - Otthonteremtés

Idén is otthonokat teremt a Habitat for Humanity és a P&G Magyarország. A vállalat ötödik alkalommal csatlakozik a „Második Esély” elnevezésű programhoz, amelynek köszönhetően ismét egy gyermekes család kaphat lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen egy önkormányzati tulajdonú, megszépített bérlakásban.

 Az idei otthonteremtő programhoz Dobó Ági kétgyermekes családanya, háziasszony, volt szépségkirálynő is csatlakozott.

Budapest IV. kerületének Önkormányzata bocsátotta a program rendelkezésére azt a házrészt, ahol a napokban két kisebb lakás összekapcsolásával, közös erővel indult meg a felújítás a Habitat for Humanity és a P&G együttműködésében. A leendő lakók – Valéria, Tibor és kisfiúk - jelenleg az S.O.S. Krízis Alapítvány átmeneti otthonában élnek, karácsonyra fognak beköltözni új otthonukba, ehhez már csak az önkormányzat jóváhagyása szükséges.

Régen várt, különleges életesemény lesz ez számukra, hiszen három évvel ezelőtt, pont karácsonykor ismerkedtek meg barátokon keresztül, találkozásuk szerelem volt első látásra. Valéria előző kapcsolatából született kisfiát Tibor saját gyermekeként szereti és neveli. Tavaly nyáron költöztek az újpesti átmeneti otthonba, előtte évekig munkásszállón laktak, a kisfiú pedig addig a nagymamánál élt. Sok-sok éve teljes állásban dolgoznak és egyengetik a család életútját, a „Második Esély” program egyedülálló lehetőséget nyújt nekik, hogy méltó otthonba költözzenek.

Valéria és Tibor nemsokára már egy kész házrész boldog tulajdonosai lesznek


“Kétgyermekes édesanyaként hiszem, hogy egy egészséges család, és a megfelelő gyereknevelés alapja a biztonság. Életünk egyik legfontosabb feladata, és egyben nagy kihívása, hogy biztonságot, állandóságot és kiegyensúlyozott körülményeket teremtsünk az élet megannyi területén. Ettől fejlődhetnek a gyerekeink és mi magunk is, szellemileg, érzelmileg és fizikálisan. Ezért is álltam örömmel a Habitat for Humanity és P&G közös otthonteremtő missziója mellé” - hangsúlyozta Dobó Ági, háziasszony és családanya, a 2010-es Miss World Hungary szépségkirálynője.

Dobó Ági is örömmel segített az Otthonépítő Napon

“Olyan vállalatként, amely termékeivel nap mint nap kiszolgálja a családok mindennapjait, a P&G méltán képviseli a tiszta és biztonságos otthon jelentőségét.” – mondta el Krubl Yvette, a P&G Magyarországért felelős vállalati kommunikációs vezetője. „Ezért vagyunk kiemelten büszkék a Habitat for Humanity-vel évek óta jól működő partnerségünkre, és arra, hogy segítségükkel rászoruló családok számára építhetünk vagy újíthatunk fel otthonokat Magyarországon és a világ minden táján.”

A megfelelő lakhatás mindenkinek jár

Napjainkban Magyarországon közel 122.000 családot fenyeget lakhatása elvesztése és a hajléktalanság. Ők ismerősöknél, rokonoknál, albérletben vagy rövidebb időre családok átmeneti otthonaiban húzzák meg magukat. Az utcára kerülő családok gyermekei akár állami gondozásba is kerülhetnek, így a családtagok teljesen elszakadhatnak egymástól. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő.

„Hazánkban jelenleg 150 családok átmeneti otthonában több, mint 4000 férőhely áll rendelkezésre az otthonukat vesztett családok számára, azonban ez is csak a felmerülő igények töredékének kielégítésére elegendő. A helyzetet nehezíti, hogy megfizethető bérlakások hiányban innen is nehezen tudnak saját otthonba költözni a családok. Az otthonok átmenetileg mentőövet nyújtanak a rászorulóknak, de nem tudnak tartós megoldást ajánlani. - mondta el Hellenbárt László, az SOS Krízis Alapítvány által fenntartott újpesti átmeneti otthon intézményvezetője

Egy épülő újrakezdés

„Ma Magyarországon százezres nagyságrendű azoknak a családoknak a száma, akiknek megfizethető, élhető és biztonságos otthonra lenne szüksége - tette hozzá Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója Második Esély programunkkal erre a problémára hívjuk fel a figyelmet, illetve megmutatjuk azt is, hogy összefogással, nagyvállalati, civil és önkormányzati partnerekkel lehetséges az otthonteremtés rászoruló családok számára.„

Kis városból a nemzetközi partnerségig

A P&G 2006 óta támogatja a Habitat-ot, akkor még egy egészen pici amerikai városból induló helyi kezdeményezés keretében tette mindezt. Azóta ez a partnerség egy több mint 21 országra kiterjedt együttműködéssé nőtte ki magát, 519 épület felújítását eredményezve. A közös munkába a P&G munkatársai is bekapcsolódhatnak: napjainkig közel 2000 P&G munkatárs csatlakozott önkéntesként a Habitat for Humanity-hez és a beköltöző családokhoz.

Az önkéntesek szívvel- lélekkel dolgoztak

Mint a társadalom felelős vállalata, a P&G Magyarországon eddig csaknem 100 ember lakhatását támogatta a Habitat for Humanity Magyarországgal karöltve. 2015 óta a partnerségnek és a több száz munkaórányi önkéntes szerepvállalásnak köszönhetően a mintaprogramban Magyarországon is egyre több család jut méltó lakhatáshoz.
Forrás: open com