A merevlemezek és az SSD-k

Az adattárolók közül megkülönböztetjük a tradicionális HDD-t, illetve az újabb SSD-t. A merevlemezek azok a hardware-ek, amelyeket számítógépeink, laptopjaink beépített vagy kiegészítő rendszer elemeként adattárolásra használunk. Az SSD-k elődjei meglepően régen, már az 1970-es években készültek. Természetesen akkor még kereskedelmi forgalomban nem voltak kaphatóak.

 
Fő tulajdonságaik

Felhasználói szempontból lényegesebb az SSD sebessége és annak tárolási kapacitása. Ez az, amit a vásárlás során elsősorban megnézünk.

Ha SSD beszerzésében gondolkodunk, jó választás lehet a SATA 3 csatlakozású Kingston A400 240GB. Ennek a belső SSD-nek a maximum olvasási sebessége 500 Mb/s, maximum írási sebessége pedig 320 Mb/s.

Működésük

A merevlemezeken az adatok egy mágnesezhető tányérra kerülnek, ezzel szemben az SSD-k már memóriachipeket használnak. Pontosan ugyanolyanokat, mint amilyen egy memóriakártyában vagy USB stick-ben is megtalálható.

Egy modern SSD olvasási sebessége elérheti az 3800 MB/s-ot is. A rendszer fő előnye, hogy a HDD-vel ellentétben nincs mozgó alkatrésze. A fájlokhoz egyszerűen, a memória címzésével lehet hozzáférni, sokkal gyorsabb, mint a hagyományos merevlemezek esetében az író/olvasó fej mozgatása.

Előnyeik

Az SSD-k előnye, ahogy már említettük az, hogy nincs bennük mozgó alkatrész. Ezáltal sokkal kevesebbet is fogyasztanak, sőt már nem is olyan sérülékenyek, mint a HDD-s elődjeik. Az SSD technológiájú merevelemezek jó eséllyel élnek túl egy balesetet, mondjuk egy leesést az asztalról. A mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően működése közben ez már teljesen hangtalan.

Az SSD-vel felszerelt számítógépek, laptopok ebből adódóan sokkal gyorsabban működnek, mint a HDD-vel felszerelt társaik. Egy SSD-vel működő, Windows-t futtató számítógép akár harmad annyi idő alatt bebootolhat, a programok indítása pedig ötször-tízszer gyorsabb lehet a HDD-vel szemben. Tehát leszögezhetjük, hogy az SSD-k sokkal gyorsabban működnek, mint a HDD-k. Az SSD egy kicsit drágább megoldás, mint a hagyományos HDD, de tulajdonságait összevetve láthatjuk, hogy megéri a fejlettebb technológiát választani.

A Gigaplaza Webáruház megfizethető és minőségi termékekkel áll vásárlói rendelkezésére. A merevlemezek teljes tárháza mellett egyéb műszaki és háztartásbeli kiegészítőkkel is várják a vásárlókat, érdemes szétnézni online üzletükben. Náluk biztosan jobb áron juthatnunk hozzá ahhoz a termékhez, amit keresünk. A nagy üzletek polcainál mindenképpen, de a legtöbb webáruház árainál is kedvezőbbek az áraik.