Rengeteg lakás épült Magyarországon

Folytatódik a rekordsorozat a hazai lakáspiacon, nyolc éve nem épült annyi lakás, mint 2018-ban - mondta Balogh László, az ingatlan.com piaci portál vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatorna és Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában hétfőn.

 

Tavaly közel 18 ezer lakást adtak át, ez 23 százalékkal meghaladja a 2017-es éves adatokat - hangzott el a műsorban.

Elmondta: a lakásépítkezések száma folyamatosan emelkedik 2015 óta, évente gyakorlatilag harmadával több lakás épült Magyarországon. A lakáspiac élénkítésére több intézkedés történt az elmúlt években, kezdve a kedvezményes 5 százalékos áfa bevezetésével, amely 2016 januárjában lépet életbe, és 2019-ig tartó hatályának meghosszabbításával 2023-ig biztosít kedvezményt.

A lakásállomány minősége szempontjából fontos, hogy a hatályosság kitolásával minél több új lakás épüljön, ezáltal frissítve a hazai lakásállományt - mutatott rá. Továbbá a lakásépítkezések számának emelkedéséhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítései is - fűzte hozzá.

A bővülés legfontosabb oka, hogy a gazdaság minden ágazata jól teljesít, ennek köszönhetően az emberek mernek építkezni, a beruházók jó üzletet látnak a lakásépítésben, továbbá a gazdasági környezet is kedvező, hiszen nagyon alacsony kamat mellett lehet lakáshitelt felvenni - emelte ki Balogh László.
Forrás: MTI