A diákmunka szabályai, adózása

A mai világban a diákmunka nem egy ismeretlen fogalom, de lássuk, ismerjük-e a pontos részleteit.

 

Munkát a jelenlegi szabályozás szerint minden 16. életévét betöltött diák vállalhat. Tanítási szünet esetén pedig a 15 éveseknek is megnyílik a lehetőség a pénzkeresetre. Fontos, hogy a 18 év alatti munkavállalók esetében mindig szükség van a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozatára. Ezen felül szükséges még a munkavállaláshoz adóazonosító jel, vagyis ki kell váltani az adókártyát. Ez ingyenes.

A diákok többféle módon foglalkoztathatóak, bár legnépszerűbb az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás. Ezek mellett persze lehetőség van még:

- munkaviszonyban;
- munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);
- és háztartási alkalmazottként munkát vállalni.

Az a diák, aki iskolaszövetkezeten keresztül dolgozik, annak csak a 15 százalék személyi jövedelemadó terheli a bérét, mivel nem minősül biztosítottnak, így járulékot sem fizet.  A diáknak az így megszerzett jövedelmét fel kell tüntetnie az szja-bevallásában (akár a NAV tervezetének felhasználásával), és az adóbevallást be kell nyújtania a következő év május 20-ig.

Szeretnéd diákként egyszerűen kiszámolni, hogy a bruttó béred milyen nettó bért jelent? A MADS bérkalkulátor segítségével ezt egyszerűen megteheted, így nem kell átböngészned az aktuális jogszabályokat ahhoz, hogy tudd, pontosan mennyi is lesz a havi jövedelmed.
 
Megbízási szerződés esetén az így szerzett jövedelem önálló bevételnek minősül, így széleskörű költségelszámolásra van lehetőség. Ennek keretében a diáknak a munkával kapcsolatos minden felmerülő költséget számlával kell igazolnia. Ha erre nem tart igényt, akkor lehetősége van a 10 százalékos, bizonylat nélküli elszámolásra. Ebben a foglalkoztatási formában nem magától értetődő a biztosítottá válás, mivel annak az a feltétele, hogy a havi fizetésnek el kell érnie a minimálbér összegének a 30 százalékát. Ha ez létrejön, akkor fizeti a 10 azázalékos nyugdíjjárulékot és 7 százalék egészségbiztosítási járulékot.

A diák dolgozhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében, ami azt jelenti, hogy a munkáltató és a munkavállaló között:

a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig,
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.


Végül pedig a munkavállalónak minden hónapban úgynevezett bérlapot kell kapnia a munkaadótól, melyen szerepelnie kell a teljes bruttó bérének, valamint az abból levont és befizetett járulékoknak.