Kozmetikumok, melyek nem tartalmaznak kőolajszármazékot

Eljön az a pont az életünkben, mikor alaposan megválogatjuk, hogy milyen élelmiszert teszünk bele a kosarunkba, és ezzel készek vagyunk azt hinni, hogy mindent megtettünk a szervezetünk egészségéért. Igen ám, de mi lesz a bőrünkkel?

 
A sok méreganyag, mely elhagyja a testünket az életmódváltást követően távozni fog, és egy részük a bőrünkön keresztül. Természetesen próbálunk megfelelő kozmetikumokat választani, hogy kezeljük a problémát, de biztosak vagyunk-e abban, hogy jól választunk? Manapság sajnos nem elég hinni a reklámokban elhangzott szép ígéreteknek, érdemes a végére járni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a szer, amit épp szeretnénk kipróbálni. Hogy miért? Ennek járunk most utána.

Hogyan jelölik, mi van a kozmetikumban?

Mint minden eladásra kínált termék gyártóinak, a kozmetikumokénak is van egy olyan kötelezettségük, hogy fel kell tüntetniük, milyen összetevőket tartalmaznak a készítmények. Az első helyeken azok az anyagok szerepelnek, amikből a legtöbbet használtak fel a készítés során. Ez leggyakrabban a víz, a kozmetikumok első számú alapanyaga. Az igényes kozmetikumok ismérve, hogy természetes anyagokkal dolgoznak. De előfordulnak kevésbé természetes anyagok, mint az illatanyagok, állagjavítók, színezékek vagy a kőolajszármazékok.

Mit érdemes tudni a kőolajszármazékokról?

A legtöbb kozmetikai szerben előforduló anyag, amely nagyon káros hatással lehet a bőrünkre. A kőolajszármazékok akkor keletkeznek, mikor a nyers kőolajból üzemanyagot készítenek a finomító területén. Tehát ez lényegében egy melléktermék, amit a kozmetika felhasznál, és alapanyagot készít belőle a kozmetikai szerekhez.


Ez az anyag látszatra kellemes tapintásúvá változtatja a bőrt, de valójában teljesen lezárja a pórusokat, aminek igen komoly egészségügyi következményei lehetnek. Például a pattanásos, mitesszeres bőr, de rosszabb esetben megváltozhat az egész szervezetünk hormonháztartása is. Hogy milyen anyagokat érdemes keresni a csomagoláson, azt az ún. INCI táblázatból lehet kikeresni.

Például milyen káros kőolajszármazékokról illik tudni?

Parabén:
elvileg baktériumölő, de bizonyítottan hormonzavart is okoz
Triclosan: elvileg fertőtlenítő, baktériumölő anyag, de nagy egészségügyi kockázatot rejt
SLS (sodium lauryl sulfate): bőrirritáló anyag, pl.: tusfürdőkbe kerül, mint "zsíroldó" anyag
SLES (Sodium Laureth Sulfate): hasonló a SLS-hez

Léteznek-e kőolajszármazék nélküli kozmetikumok?

Igen. Az ún. natúrkozmetikumok jelentős része a kőolajszármazékokat megtagadta és egyszerűen más, természetes anyagokkal helyettesíti. Például, ha természetes alapanyagú arckrémet választanánk, próbáljuk ki az Avokádó citromfüves hidratáló arckrémet a L'ami Natura-tól. Ez a cég csakis olyan, 100%-ban leinformálható, természetes alapanyagokkal dolgozik, melyek használatával biztosra kijelenthetjük, hogy igazi, prémiumkategóriás natúr kozmetikumokat készít minden kedves megrendelőnek.