Bővülnie kell a schengeni övezetnek

Romániának, Bulgáriának és Horvátországnak is csatlakoznia kell a schengeni övezethez, amennyiben ennek valamennyi feltételét teljesítik - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi és migrációs biztos Bukarestben.

 

A biztos Carmen Dan román belügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót, miután Bukarestben véget ért az uniós belügyminiszterek informális találkozója.

Avramopulosz elmondta: felszólította az uniós tagállamokat, tegyenek további előrelépéseket, hogy a három ország részévé váljon a schengeni övezetnek. Hozzátette: az Európai Bizottság álláspontja változatlan, véleménye szerint Románia készen áll a csatlakozásra, most már a tagállamok politikai döntésétől függ, hogy ez megvalósul vagy sem.

Carmen Dan is megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja változatlan Románia és Bulgária schengeni csatlakozását illetően, és köszönetet mondott a bizottságnak, illetve azoknak a tagállamoknak, amelyek támogatják a két ország integrációját.

Közölte: az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége idején - amelyet az idei első fél évben Románia tölt be - folytatni fogja a kétoldalú tárgyalásokat azokkal a belügyminiszterekkel, akiknek országai nem támogatják Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. "Mindent elkövetünk, ami tőlünk telik, hogy túllépjünk ezen a politikai akadályon" - mondta a román belügyminiszter.

Romániának és Bulgáriának már 2012-ben csatlakoznia kellett volna a schengeni övezethez, de egyes tagállamok kifogásolták, hogy túlságosan nagy a korrupció a két országban.
Forrás: MTI