Mi lesz Venezuelával?

Február 7-én, csütörtökön tarják a Venezuelával foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport miniszteri szintű alakuló ülését Uruguay fővárosában, Montevideóban - közölte közös nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Tabaré Vázquez uruguayi elnök vasárnap.

 

A kapcsolattartó csoport ülésén az EU-s vezetők mellett nyolc uniós tagállam, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság, valamint Bolívia, Costa Rica, Ecuador és Uruguay képviselői vesznek részt.

Az Európai Unió január 31-én határozott arról, hogy néhány latin-amerikai ország bevonásával a venezuelai helyezettel foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoportot hoz létre. A kormányközi ülés célja, hogy hozzájáruljon az ország békéjéhez vezető politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtéséhez, valamint lehetővé tegye Venezuela számára, hogy szabad, átlátható és hiteles választásokat tartson az ország alkotmányával összhangban.

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnöke január 23-án a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz január 26-án Izrael, egy nappal később pedig Ausztrália is csatlakozott.

Vasárnap jár le hat európai ország - Németország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Portugália és Nagy-Britannia - által Nicolás Madurónak adott ultimátum, amely szerint elismerik elnöknek Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnököt, ha a hivatalban lévő venezuelai elnök nyolc napon belül nem ír ki új elnökválasztást. Maduro ehelyett szombaton előrehozott parlamenti választásokat javasolt az ellenzéki többségű parlament lecserélésére.
Forrás: MTI