A gyermekkori tisztálkodás trükkjei

Tél, hó, sár, azonosítatlan foltok. Jó esetben friss levegőn töltik el a gyerekeink az időt, ahol bizony összeszednek mindenféle szutykot. Ezzel nincs is gond, a régi mondás szerint akkor szép a gyerek, ha koszos! Igen ám, de nem minden gyerek szereti a fürdést. Időigényes, esetleg túl unalmas. Pedig azt a szutykot le kell csutakolni, legkésőbb az esti fekvésre! Hogyan segíthetünk a helyzeten?

 
Pedig fontos a rendszeres tisztálkodás

A tisztálkodás fogalomkörébe beletartoznak a fog- és szájápolás, fürdés, fésülködés és a manikűr-pedikűr. A kicsi babáknál a pelenka cseréje és a popsitörlés is ide értendő, kiegészítve hintőporozással.

Nagyon fontosnak érezzük hangsúlyozni, hogy érdemes hozzászoktatni a gyermeket a napi tisztálkodáshoz, így a későbbiekben magától értetődőnek veszi az olyan alap mozzanatokat, mint például az esti fogmosást. Sok kezdő szülőnek el kell azt is mondani, miért éri meg a kisbabát mindig ugyanabban az időpontban fürdetni. Egyrészt a rendszeres tisztálkodás, másrészt pedig az esti rutinnal a baba megtanulja, hogy fürdés után a vacsora, vacsora után az alvás fog következni.

Szintén nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyermeknek a helyes kézmosási technikát, no meg azt is, hogy mindig mosson kezet, miután az utcáról hazaért, illetve miután használta az illemhelyiséget. Ha a kezünket nem mossuk meg alaposan egy-egy influenzaszezon idején nagyon pórul járhat az egész család.



Az ápolt köröm és a szépen fésült haj a jó megjelenéshez tartozik hozzá. Ráadásul, amint bekerülnek közösségbe, fokozottan figyelni kell arra, hogy mindig rendezett és tiszta legyen a haja, mert nagyon sok közösségben még napjainkban is gyakran üti fel fejét a tetvesség. A körömvágással pedig óvhatjuk más gyermek testi épségét, valamint elkerülhetjük, hogy a köröm alatt fertőzéseket hordozzon gyermekünk. Ha már gyermekként hangsúlyt fektetünk az ápolt megjelenésre, felnőttként is könnyedén fog tudni figyelni erre gyermekünk.

A kezdeti csomag: popsitörlő, pelenka és hintőpor


Édesanyám gyakran mondogatja, hogy milyen jó a mai anyukáknak, mert a textilpelenka után a bugyipelenkák és a popsitörlők áldásként vannak jelen egy kisgyerekes család mindennapjaiban. Nyári forró hónapokban pedig igen csak nagy népszerűségnek örvendenek a hintőporok, melyekkel csökkenthetjük a kisbabák izzadság okozta bőrkiütéseit.

Tisztálkodási csomag gyerekeknek

Ezt a csomagot mi magunk felnőttek állítjuk össze. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyerekek számára készült termékeket vásároljuk meg! A felnőttek számára készült tusfürdők, samponok állaga, illatanyagai sokkal nagyobb terhelést jelentenek a kicsi gyerekek bőrére, mint gondolnánk. Szintén figyeljünk arra, hogy a fertőtlenítős kézmosókat használjunk kézmosáshoz, és ne jelentsenek alternatív megoldást, ha elfogy a gyerekek számára kifejlesztett fürdető.

Gyerekfürdetőket használva a fürdetés egy kifejezetten apás program. Nagyobb dilemmát csak a hajmosás szokott okozni, amit általában egy jó illatú, szemet kímélő samponnal gyorsan véghez lehet vinni. A fogmosás megint egy olyan kötelező esti elfoglaltság, amit a legtöbb kisgyerek nyűgként él meg. Egy vicces gyerekfogkefe, egy fogmosási időt mérő falra szerelhető homokóra, esetleg egy kellemes ízű fogkrémmel könnyebben a mosdóhoz csalogatjuk gyermekeinket.

És végezetül megérkeztünk a fésülködés rituáléjához. Itt a kisfiúk a nyertesek, mert a rövid hajat ripsz-ropsz meg lehet fésülni, a kislányok hosszú haját ellenben sokszor meg kell szabadítani egy-egy makacs gubanctól.

Ha szeretnénk a gyermekünk tisztálkodásához szükséges sok-sok kütyüt és tisztálkodószert egy helyről, kedvező áron beszerezni, érdemes felkeresni a Potompénz webshopot, ahol minőséget rendelhetünk otthonról, olcsón!