Trump beszólogat

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitter-bejegyzésben bírálta Nancy Pelosi házelnököt, amiért visszautasította szombaton tett kompromisszumos javaslatát a részleges kormányzati leállás feloldására.

 

"Nancy Pelosi olyan irracionálisan viselkedett és oly mértékben baloldalra ment, hogy immár hivatalosan is radikális baloldalivá vált. Oly mértékben azonosult pártja +balosaival+, hogy elvesztette az önkontrollját" - fogalmazott vasárnap reggeli kilenc Twitter-bejegyzésének egyikében az amerikai elnök. Egy másik bejegyzésében hozzátette: a házelnök és a demokraták még azelőtt elutasították a javaslatát, mielőtt elmondta volna. "Nem látják a bűnözést és a kábítószert, csak 2020-ra figyelnek, de úgysem fognak nyerni" - utalt a 2020-ban esedékes elnökválasztásra.

"Egy közvélemény-kutatás szerint a spanyolajkúak körében a támogatottságom 19 százalékkal emelkedett, most 50 százalékos. Ez azért van, mert ők mindenki másnál jobban ismerik a helyzetet a határon és biztonságot akarnak, ami csak fallal teremthető meg" - írta egy harmadik mikroblog-bejegyzésben Trump.

Az elnök szombaton délután a Fehér Házban - egy állampolgársági eskütétel után - elmondott rövid beszédében tett javaslatot a demokratáknak a részleges kormányzati leállás feloldására. Azt indítványozta, hogy az amerikai-mexikói határra építendő fal költségeinek megszavazása és ezzel a részleges kormányzati leállás feloldása érdekében három évvel meghosszabbítanák a mintegy 700 ezer, úgynevezett DACA-fiatal védelmét szolgáló programot.

A DACA-fiatalok - vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik, az "álmodozók" nemzedéke - azok a fiatal emberek, akiket illegális bevándorló szüleik még kiskorúként hoztak az Egyesült Államokba, ahol iskolába jártak, munkát vállalnak, és ha részt vesznek a DACA-programban, akkor törvényesen vállalhatnak munkát és mentesülnek a kitoloncolástól, illetve bizonyos idő után állampolgárságért is folyamodhatnak. A programot, amelynek neve Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) 2012-ben az előző elnök, Barack Obama hívta életre elnöki rendelettel, azaz a kongresszus megkerülésével. A republikánusok mindig ellenezték és az elnöki hatalommal történt visszaélésként értelmezték az elnöki rendeletet.

Donald Trump vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében leszögezte, hogy nem amnesztiát kínál az "álmodozóknak", hanem a DACA-program érvényességét hosszabbítaná meg három évvel. "Amnesztia csak egy jóval szélesebb körű megállapodás keretében lehetséges" - írta, és emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 11 millió illegális bevándorló tartózkodik az Egyesült Államokban.
Forrás: MTI