Amcsi szankciók az orosz óriás ellen

Az amerikai képviselőház az orosz Ruszal cég elleni szankciók érvényben tartása mellett szavazott csütörtökön, a 362:53 arányban meghozott képviselőházi döntés azonban jelképes, mivel a szenátus szerdán már megszavazta, hogy eltörli a szankciókat a Ruszal és Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha másik két cége esetében is.

 

Az alumíniumipari óriásvállalat részben az orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka érdekeltségébe tartozik, és a Trump-kormányzat várhatóan pénteken feloldja a cég ellen korábban hozott szankciókat.

A büntető intézkedések feloldásának feltétele az amerikai kormány részéről az volt, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros barátjaként számon tartott Gyeripaszka csökkentse tulajdonrészét a cégekben. Ez meg is történt, és a múlt hónapban Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter bejelentette: Washington feloldja a 2018 áprilisában hozott szankciókat. A tárcavezető ugyanakkor megerősítette, hogy az Oleg Gyeripaszka személye ellen hozott büntető intézkedések érvényben maradnak.

Mnuchin, amikor a múlt héten a törvényhozóknál érvelt a szankciók eltörlése mellett, azzal nyugtatta az aggódó képviselőket és szenátorokat, hogy az amerikai kormány szigorúan ellenőrzi majd a vállalatokat, és ha kell, ismét szankciókat vezetnek be a cégek ellen.

Az amerikai kormány a szankciók eltörlését azzal indokolja, hogy hátrányosak voltak a világ alumíniumiparára.
Forrás: MTI