Szíria és Ukrajna lesz a téma

Ukrajnáról és Szíriáról is tárgyalhat majd szerdai szentpétervári találkozója során Vlagyimir Putyin orosz államfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár - közölte Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságírókkal kedden Moszkvában.

 

Rámutatott, hogy mivel az idei év második felében Ausztria az Európai Unió soros elnöke, a nemzetközi és regionális kérdések sora mellett nyilvánvalóan szó lesz Oroszország és az EU viszonyáról.

Putyin csütörtökön és pénteken megtartandó indiai látogatásával kapcsolatban megerősítette, hogy az orosz elnök több mint 5 milliárd dollár értékű szerződést fog aláírni Narendra Modi indiai kormányfővel Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek szállításáról. Kijelentette, hogy a négy fregatt eladásáról szóló megállapodást még nem véglegesítették, de a két vezető tárgyalásainak eredményeként várhatóan több mint 20 megállapodást fognak véglegesíteni a "különlegesen privilegizált stratégiai partnerség" bővítése keretében.

Usakov arról is beszámolt, hogy a Kreml apparátusa Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök látogatásának előkészítésén dolgozik. A látogatás időpontját később jelentik be. Korábbi lapértesülések szerint Szíszi Szocsit készül felkeresni.

Az orosz vezető külpolitikai tanácsadója nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Putyin az év vége előtt ismét találkozzon Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Nem mondta el, hogy kétoldalú találkozóra gondol-e, de elmondta, hogy folytatódik egy Szíria ügyében megtartandó orosz-török-német-francia csúcs előkészítése. Usakov szerint a helyszín feltehetően Isztambul lehet, az időpontot a felek együttműködési hajlandósága esetén később jelentik majd be.
Forrás: MTI