Az e-cigi népszerűségének titka

Tüdőkapacitás csökkenése, gyorsan romló fogak, kellemetlen lehelet, az összes ruhadarabot átjáró dohányszag, néhány általános ismérv, amelyek a hagyományos cigaretta használata során akaratlanul is együtt járnak. Azok a dohányosok, akik maguk is megelégelték ezeket a tulajdonságokat, de nem akarnak lemondani erről a szenvedélyükről gyakran döntenek úgy, hogy esélyt adnak az elektromos cigarettának.

 

 A baj csak az, hogy az e-cigi körüli „hisztéria”, a temérdek információhalmaz világában egyre nehezebb kiigazodni, de mivel köztudott tény, hogy a dohányfüst hosszú távon, nemcsak a szervezetre, de az emberi DNS-re is rossz hatással van, így egyre többen élnek az e-cigi lehetőségével.

Az elektromos cigi a hagyományos dohányzás „egészségesebb” alternatívájaként vonult be a köztudatba. Sokan vélik úgy, hogy segíthet a veterán dohányosoknak a gyors leszokásban, mások viszont amiatt aggódnak, hogy ezzel együtt olyan szabályozatlan eszköz kerül világszerte értékesítésre, melynek egészségre gyakorolt hatásáról alig akadnak megbízható információk. Mindez annak tudható be, hogy bár egy régi találmányról van szó, az e-cigi használata az utóbbi években terjedt el rohamosan, éppen ezért a szkeptikusok szerint a szakemberek is még csak tapogatoznak az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően.

Az elemmel működő, eredeti cigaretta formájához hasonlító apparátus fűtőszála a nikotint tartalmazó folyadékot belélegezhető párává alakítja át, azt az érzést keltve, mint a hagyományos dohányzás esetében, azzal az eltéréssel, hogy a gyártók szerint az elektromos-cigi nem tartalmaz olyan rákkeltő vegyületet, ami az eredeti cigaretta kátrányában található meg.