Egyre több a gond a Brexit miatt

A megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztettek brit rendőrségi biztosok, akik szerint kockázatot jelenthet a közbiztonságra, ha nem születik megegyezés a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről, mert a szigetország biztonsági kapacitások széles körétől esne el és megszűnne a hozzáférése közös adatbázisokhoz.

 

A bűnüldöző szervek jelentős mértékben veszítenének műveleti képességeikből, ha nem születik megállapodás a brit kormány és az Európai Bizottság között - mutatott rá Sajid Javid belügyminiszternek írt levelében a rendőrség munkáját Angliában és Walesben felügyelő és segítő biztosok szervezete (Association of Police and Crime Commissioners, APCC) keddi brit sajtóbeszámolók szerint.

Hangsúlyozták a rendőri és igazságszolgáltatási együttműködés fenntartásának jelentőségét a brit európai uniós tagság 2019 márciusában való megszűnése után is.

Rámutattak, a rendőrség nap mint nap 32 közös európai mechanizmust alkalmaz a munkájában, köztük az európai elfogatóparancs rendszerét vagy épp a Schengeni Információs Rendszert (SIS) és egyéb nyilvántartásokat. Mint fogalmaztak, az átfogó partnerség a rendőrségi és a biztonsági együttműködésben mindkét félnek kölcsönösen előnyére van.

Rendőrségi vezetőkkel folytatott konzultációik nyomán felhívták a figyelmet arra, hogy jelentős többletforrásokra lenne szükség, ha elesnének az együttműködés lehetőségétől, az eszközök nem lennének optimálisak, és elképzelhető, hogy romlana a rendőri munka hatékonysága, ezzel együtt pedig a közbiztonság fenntartásában is nagyobb kockázatok jelentkeznének.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier többször is utalást tett arra, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat részese az európai elfogatóparancs kerethatározatának az EU-tagság megszűnése után, és nem vehet részt a jelenlegi szinten az együttműködés más formáiban. Példaként az Europolt említette - idézte fel a brit sajtó, hozzátéve, hogy Theresa May kormánya azzal vádolja az Európai Uniót, hogy akadályozza a Brexit-megállapodás létrejöttét.

A brit belügyminisztérium szóvivője az aggodalmakra reagálva közölte, köztudott, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság akkor tud a leghatékonyabban fellépni a biztonsági fenyegetések ellen, ha együtt dolgoznak. Kiemelte, hogy fontos fenntartani jelenlegi képességeiket a Brexit után, és ezt hangsúlyozni fogják az Európai Bizottságnak is. Hozzátette, bíznak az együttműködés folytatásában, de "felkészülnek minden eshetőségre, így arra is, ha nem lesz megállapodás".
Forrás: MTI