Nincs kapacitás

Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, de az MTI-nek nyilatkozó elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy bővülést lassítja a kapacitás- és munkaerőhiány.

 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta: az építőipart a lakáspiaci, irodaépítési, kereskedelmi ingatlanpiaci boom mellett az ipari és logisztikai beruházások, az uniós támogatással és anélkül, tisztán állami forrásból megvalósuló beruházások húzzák. A szektor kilátásai továbbra is kedvezőek, ugyanakkor a kivitelezői kapacitáshiány jelentősen megnehezíti a rendelésállomány folyamatos teljesítését - közölte.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a kapacitás- és munkaerőhiány kockázatot is jelent, jelentősen drágulnak a kivitelezések, miközben nőnek a kamatok, ez pedig megnehezítheti a részben hitelből épülő ingatlanok értékesítését. A szakértő azt is fontosnak nevezte, hogy a hirtelen megugró rendelésállomány miatt kiépülő jelentős kapacitások a fejlesztések kifutása után ne maradjanak kihasználatlanul.
Forrás: MTI