Öt hónapja a leggyorsabb ütemben növekedett júniusban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, miközben a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a vártnál nagyobb mértékben lassult a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS hétfőn közzétett kimutatása szerint.

 

A kínai nemzeti statisztikai hivatal által vezetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusban a várt 51,6 pontnál kissé nagyobb mértékben, 51,5 pontra csökkent az előző havi 51,9 pontról.

A termelés és az új megrendelések növekedési üteme lassult, a termelés mutatója 53,6 pontra csökkent 54,1 pontról, az új megrendeléseké pedig 53,2 pontra 53,8 pontról. Az exportmegrendelések viszont négy hónapja az első alkalommal csökkentek, a mutató 49,8 pontra esett 51,2 pontról. Az üzleti hangulat január óta a legalacsonyabbra csökkent, 57,9 pontra 58,7 pontról.

A szolgáltatóipari BMI 55,0 pontra, öt havi csúcsra emelkedett júniusban az előző havi 54,9 pontról. A piac csökkenést, 54,7 pontot várt júniusra. A szolgáltatóipar teljesítménye az idén január óta a leggyorsabb növekedést mutatta júniusban, elsősorban az új megrendelések növekedésének köszönhetően, bár a foglalkoztatás csökkent. A hangulatindex ugyanakkor tavaly október óta a legkisebb mértékben, bár továbbra is lendületesen növekedett, a mutató 60,8 pontra csökkent a májusi 61,0 pontról.

A kínai szolgáltatóipar a bruttó nemzeti termék több mint ötven százalékát állítja elő.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
Forrás: MTI