Rengeteg vers érkezett

Rekordszámú, összesen 254 alkotás érkezett a „Szabad a vers!” országos verspályázatra. Az általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által, a Családok Éve alkalmából meghirdetett pályázatának keretében gondolták újra nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit.

 A cél az volt, hogy úgy fogalmazzák át saját szájízük szerint a mondanivalót, ahogy őket ezek az alkotások megszólítják. A legjobb ötven, előzsűrizett produkcióra mától egészen május 20-áig a közönség is szavazhat a https://csaladokeve.hu/szabadavers/szavazas oldalon. A szakmai zsűri és a közönségszavazás fődíjasai egyenként 1 millió forint értékű osztálykiránduláson vehetnek részt.

A pályázaton döntően az általános iskola felső tagozatos korcsoportja képviseltette magát: a pályaművek több mint kétharmadát ők küldték be.

A legaktívabbak a budapesti és Pest megyei diákok voltak: 36%-ban ők verseltek az egymillió forintos osztálykirándulásért, de a Baranya megyei és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nebulók sem hagyták magukat: az alkotások 7-7%-a tőlük származik, amely országosan kiemelkedő arány. Azonban nem csak az anyaországi tanulók faragták a rímeket: Erdélyből három pályázat érkezett.

A 12 átdolgozásra kijelölt alkotás közül toronymagasan József Attila: Mama című versét gondolták újra a legtöbben – a diákok 33%-a ezt a költeményt választotta átdolgozandó pályaművének. Mindemellett Arany János: Családi kör, illetve Ady Endre: Őrizem a szemed című verse is nagy népszerűségnek örvendett, míg a legkevesebben Kaffka Margit: Petike című költeményét dolgozták fel.

A pályaműveket május 11-éig lehetett beküldeni, ezek után a 4 fős szakmai zsűri - Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár, EMMI; Szarvas Rita, magyar nyelv és irodalom tanár, Móricz Zsigmond Gimnázium, Szentendre; Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője; valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója - választotta ki az 50 legjobbat (amely a pontegyenlőség miatt ténylegesen 53 alkotást jelent). Ezek közül mától egészen május 20-ig a közönség is megszavazhatja kedvencét online a https://csaladokeve.hu/szabadavers/szavazas oldalon.

A zsűri választottja, valamint a közönségszavazás legtöbb szavazatot kapott nyertese családjával együtt egy hosszúhétvégét tölthet el a festői Szentendrei-sziget szálláshelyén, a Rosinante Fogadóban. Az egyéni győzteseket segítő osztályok nyereménye pedig egyenként 1 millió Ft értékű osztálykirándulás. A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei 50.000, illetve 30.000 Ft értékű szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak, emellett több különdíj (a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az Operettszínház stb. különdíja) is gazdára talál majd.

A közönségszavazásba most be nem jutott versenyzőknek sem száll el azonban még minden reménye, ugyanis a jövő héten a több mint 200 pályázó között értékes nyereményeket sorsolnak majd ki a szervezők az esemény facebook-oldalán.