Az EU a kutatásba fektetne

Az Európai Bizottság (EB) javaslatokat terjesztett elő kedden arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne kiaknázni a kutatás és az innováció terén kínálkozó lehetőségeket, és az Európai Uniónak mit kell tennie ahhoz, hogy Európa meg tudja őrizni globális versenyképességét.

 

Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján aláhúzta: a bizottság javaslatai szerint egyebek mellett gondoskodni kell arról, hogy a jogszabályok és a finanszírozás feltételei kellően ösztönözzék az innovációt. Növelni kell az innovatív termékek és szolgáltatások közbeszerzését, egyszerűbbé kell tenni az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat, hogy könnyebb legyen közfinanszírozást nyújtani uniós és tagállami pénzforrásokból megvalósuló innovatív projektekhez.

Mint elmondta, a bizottság egy Európai Innovációs Tanács létrehozását javasolja, amely közös platformot kínálna az innovatív vállalkozások számára. Olyan európai kutatási és innovációs kezdeményezéseket kell indítani, amelyek jelentős uniós hozzáadott értéket képviselnek olyan konkrét területeken, mint például a rák elleni küzdelem, a környezetkímélőbb közlekedés vagy az óceánok megtisztítása a műanyag hulladékoktól. Remények szerint ezek a célkitűzések ösztönözni fogják a befektetéseket, valamint a gazdasági és a tudományos élet szereplőinek közreműködését annak érdekében, hogy közösen megoldást találjanak a sürgető kihívásokra - tette hozzá Jyrki Katainen.

Az alelnök hangsúlyozta: sokat kell tenni azért, hogy Európa - lehetőségeit kiaknázva - az innováció globális motorja legyen. A kutatás és az innováció lehetővé teszi, hogy az EU-országok meg tudják állni a helyüket a globális versenyben úgy, hogy közben megőrizhessék egyedülálló társadalmi modelljüket is.

Az EB kezdeményezéseivel az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek szerdán Szófiában tartandó informális megbeszéléséhez kíván csatlakozni.
Forrás: MTI