Orosz kibertámadások?

Államigazgatási és infrastrukturális rendszerük ellen irányuló „rosszindulatú kibernetikai tevékenység” miatt adott ki riasztást hétfőn az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. A kibertámadás az orosz államtól származik – idézte közös közleményüket a francia hírügynökség.

  Az AFP összefüggésbe hozta az esetet a Szíria ellen szombatra virradóra elkövetett amerikai-brit-francia rakétatámadással, valamint a Skripal-üggyel. „A rosszindulatú kibernetikai tevékenység elsődleges célpontjai a kormányok és a magánszféra szervezetei” – írták közleményükben jelen időben.

„Alapvetően fontos infrastrukturális- és Internet-hozzáférési szolgáltatók” – áll az FBI és az amerikai belbiztonsági minisztérium, valamint a brit National Cyber Security közös riasztásában. Mint írják, a numerikus információk továbbítása szempontjából létfontosságú berendezéseket, elektronikus rutereket és tűzfalakat vettek célba. Ennek a támadásnak az lehet a célja, hogy „kémkedjenek, kisajátítsák a szellemi tulajdon bizonyos elemeit, tartósan befészkeljék magukat az áldozat hálózatába, és megágyazzanak későbbi agresszív műveletekhez”.

Szó szerint így írnak: „Az amerikai és a brit net állapota biztonságunkat és gazdasági egészségünket fenyegeti tekintettel az orosz kormány kampányára, hogy kihasználja azt.” Példaként hozzák föl annak lehetőségét, hogy a támadó távolból megbénítson, ill. megrongáljon egy egész erőművet. Az amerikai-brit közös közleményben az orosz kormány irányítása alatt álló katonai és civil szervezetekre hárítják a felelősséget a támadásért, mely – mint Írják – két éve tartó „kalózkodás” része, kiemelkedő epizódja pedig az amerikai elnökválasztás volt.