Jó a mérlegünk

A folyó fizetési mérleg februárban is félmilliárd eurónál nagyobb, 504 millió euró többletet mutatott a januári 572 millió euró után. Az aktívum így két hónap alatt meghaladta a tavaly első negyedévi 1,041 milliárd eurót - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett havi fizetési mérlegadataiból.

 

A tavalyi negyedik negyedévben hároméves mélypontra 197 millió euróra süllyedt a fizetési mérlegtöbblet.

Az áruexporthoz kacsolódó bevételek februárban 141 millió euróval meghaladták a januári értéket, míg az importszámlák összege hajszálnyival, 13 millió euróval elmaradt az előző havitól, így az aktívum 153 millió euróval 377 millió euróra nőtt. Az idei első kéthavi áruforgalmi többlet 601 millió eurós összege a tavalyi első negyedévi 760 millió eurót meghaladó idei eredménnyel biztat.

A szolgáltatások külkereskedelmének februári 548 millió euró bevételi többlete 1,068 milliárd euróra emelte a január-februári aktívumot, amihez az idegenforgalom februárban 194 millió az első két hónapban 384 millió euróval járult hozzá.

Az uniós tőkeátutalások a februári 312 millió euróval együtt az év első két hónapjában átlépték az egymilliárd eurót, míg tavaly az első negyedévben mindössze 266 millió eurót tettek ki. Ezzel az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző, a fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlegéből számolt úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képesség februárban 816 millió euró volt és az első két hónapban 2,076 milliárd euróra rúgott, azaz jóval meghaladta a tavaly első negyedévi 1,303 milliárd eurót.
Forrás: MTI