A Jobbik nem bontana kerítést

A Jobbikban soha nem merült fel a magyar-szerb határon épült kerítés lebontása - közölte Toroczkai László, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.A politikus kiemelte: minden nap a saját ablakából látja a határzárat és tudja, hogy működik.

"Hogyan akarhatná a Jobbik lebontani a kerítést, amelyet tulajdonképpen én magam javasoltam?" - kérdezte, visszautasítva, hogy a pártban felmerült volna ilyen. A kerítés a jövőben is állni fog, akkor is, ha a Jobbik fogja kormányozni az országot - jelentette ki.

Értékelése szerint ugyanakkor a tranzitzónák Tompánál és Röszkénél egyfajta kapuként működnek, így azokat fel kell számolni. Az a néhány ezer migráns, aki bejutott Magyarországra, jelentős részben ott érkezett - tette hozzá a jobbikos politikus, aki arról is beszámolt, ez az oka annak, hogy 2016-ban az ásotthalmi képviselő-testület megakadályozta, hogy ott is tranzitzóna létesüljön.

Toroczkai László azt is hangoztatta: az "igazi hermetikus határvédelmet" az önálló határőrség jelentené, a rendőrségnek nem ez lenne a feladata. Mint mondta, a "propagandára" fordított több 10 milliárd forintot egy professzionális, katonai jellegű határőrségre kellett volna költeni, amelynek tagságát jelentős részben a határmenti településekről kellene toborozni. Ezt egyrészt az érintettek helyismeretével, másrészt pedig azzal indokolta, hogy nem kellene utaztatásról, szállásról gondoskodni.

Az alelnököt kérdezték Vona Gábor pártelnök korábbi törökországi útjáról, amelyre válaszul a párt sajtóosztályához irányította a kérdezőket, megjegyezve: Vona Gábor véleményéről pedig őt magát kell megkérdezni.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik tagjai közül ma bárki részt vehetne-e egy arab-iszlám konferencián, azt felelte: a Jobbik egy kormányzásra készülő párt, s ahogy a jelenlegi kormány is tárgyal arab országokkal, a Jobbik is megteheti.
Forrás: MTI