A külföldön dolgozó tanárok találkoztak

A külföldön működő hétvégi magyar iskolák pedagógusai számára rendeztek konferenciát pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézetben, Budapesten.

 
A tanácskozás része egy csütörtökön kezdődött négynapos módszertani továbbképzésnek, amelyet hatodik alkalommal szervezett meg a Balassi Intézet. A pénteki eseményen Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a találkozóra a világ 14 országából, köztük Németországból, Szlovákiából, Észtországból, Törökországból, Ciprusról, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkeztek olyan pedagógusok, akik önkéntes munkaként, a saját szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy segítsék a diaszpóramagyarság identitásának megőrzését.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta: 2010-ben alapvetően változott a magyar kormány szemléletmódja a diaszpórában élő magyarság tekintetében. Míg 2009-ben 9,1 milliárd forintot fordított a magyar kormány nemzetpolitikai célokra, 2018-ra ez az összeg csaknem 100 milliárd forintra emelkedett.
Forrás: MTI