Meghalt egy amerikai katona

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok vezetője kedden bejelentette, hogy Kelet-Afganisztánban a szélsőséges tálibokkal folytatott tűzharcban életét vesztette egy amerikai katona.

 
John Nicholson tábornok közleménye szerint a katona Nangarhar tartományban halt meg, egy január elsején történt összecsapásban.

Négy másik katona ugyanott megsebesült. Közülük ketten már ismét szolgálatban vannak, két katonát pedig kórházban ápolnak. Állapotuk stabil.

A tábornok részvétét fejezte ki a megölt katona családtagjainak.

Az Egyesült Államok 2014 végén formálisan már befejezte katonai hadműveleteit Afganisztánban, de katonái és tanácsadói még jelen vannak az országban, és a tálibok, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen az afgán erőkkel közösen lépnek fel.

Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságának vezetője az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában agresszívabb Afganisztán-politikát sürgetett, s ennek jegyében több amerikai kiképző afgán földre küldését javasolta. A tábornok szerint az amerikai kiképzőtiszteknek az afgán erőkkel szorosabban együttműködve és a frontvonalakhoz közelebb kellene részt venniük a tálibok elleni harcokban. Votel úgy vélte, hogy az amerikai erőknek több támadó hadműveletet kellene indítaniuk, és tavaszra már át kellene venniük a kezdeményezést a tálibok ellen.
Forrás: MTI