Több tízezer ingatlan épül jelenleg Budapesten, a legjobb paraméterrel rendelkező lakások pedig már alaprajzról elkelhetnek az átadás előtt. A lakás vásárlás, főként, ha új építésről van szó, jó befektetés, ami hosszú távon sokat hozhat a konyhára.


Amelyik beruházó szemfüles volt a 2008 utáni időszakban, időben felébredt és talált olyan telkeket, amelyeket akkor nem tudtak eladni, az nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mert az idén soha nem látott árréssel tudta értékesíteni az ingatlanját.

Gadanecz Zoltán, a GDN alapító-tulajdonosa szerint sokan szeretnének még nagyobb szeletet vágni az ingatlanpiac tortájából, ezért 2018-2019-re erős verseny látszik kialakulni.

„Több tízezer lakás épül, több olyan kerület van, ahol daruhegyek állnak az utcákban. Amíg a használt lakások piacán nem történik úgymond változás, addig a hasonló négyzetméterű új építésű lakások értékesítése nőhet, és egy komoly hullám érhet el minket 2018 végén, ami kiszolgálja a keresletet” – értékelt a szakember.

Az árak valószínűleg egy bizonyos ponton meg fognak állni, pontosan azért, mert nagy lesz a kínálat. A legjobb elosztású, fekvésű és többszörösen jó paraméterű lakások már alaprajzról elkelhetnek, de mivel rengeteg lakásról van szó, maradhat jó néhány, aminél akciózni fognak, esetleg valamit hozzátesznek, hogy eladják.

Gadanecz Zoltán jó szívvel ajánlja az újépítésű lakások vásárlását, mert az egyik legjobb befektetés jelenleg.

„Mindig van negatív vélemény a sok pozitív mellett, vajon hogyan építik meg, mennyit spórolnak ki belőle. Alapvetően ezt a kockázatot érdemes bevállalni, mert az újépítésű ingatlannak nagyobb az értéke és hosszú távon is megőrzi azt. A 2000-es évek után épült társasházak műszakilag olyan szintén állnak, hogy nevetve elviselik az ötvenéves időtartamot, amit jósolnak egy épületre” – fogalmazott.

Az újépítésű ingatlan sokkal jobban kamatoztatható befektetés, mint a használt lakás. Könnyebben kiadható és itt már a gazdaság határozza meg, hogy milyen alaprajzok születnek, tehát alkalmazkodnak a mai igényekhez.

„Gyakorlatilag standard a lakások beosztása és szobamérete, és viszonylag összehasonlítható ingatlanokat kapunk nagy tömegben, ami forgalomképessé teszi ezeket. Míg régen a paneleknél lutrit vásároltunk, most kis túlzással látatlanban megvehető a lakás, nem zsákbamacska a minőség” – tette hozzá Gadanecz Zoltán.