Rengeteg a pénz a Ginop-ban

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) rendelkezésre álló 2700 milliárd forintos pályázati keretből eddig 2 ezer milliárd forintra született pozitív támogatói döntés - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timáron, az Optiber Mérnökiroda Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán.

 
Rákossy Balázs az MTI kérdésére elmondta, a program keretében a meghirdetett 105 pályázati felhívásra több mint húszezer pályázat érkezett be 3 ezer milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel.

Eddig több mint nyolcezer projekt számára összesen 2 ezer milliárd forintot ítéltek meg támogatásként, a kifizetett összeg nagysága eléri az ezer milliárd forintot, tehát ekkora összeg már beáramlott a magyar gazdaságba - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, további 35 pályázat áll még nyitva az igénylők előtt.

Elmondta, ezek a gazdaságfejlesztési források hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatás javításához. Az elmúlt néhány évben több mint 700 ezer új munkavállalót sikerült a munkaerőpiacra behozni és így csökkenteni a munkanélküliséget, ami jelenleg 4 százalék körüli szinten van - jelezte az államtitkár.

Rákossy Balázs emlékeztetett arra, hogy a 2014 és 2020 közötti Ginop-program a magyar gazdaság "zászlóshajója", amelyen keresztül az összes uniós forrás hatvan százaléka fordítható gazdaságfejlesztési célokra, ezen belül pedig nagyobb részben a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére, beruházásaik segítésére.

Az eseményen Vágvölgyi János, az acélszerkezet-gyártással és mérnöki tervezéssel foglalkozó Optiber Mérnökiroda Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a jelenleg 30 munkavállalót foglalkoztató társaság 200 millió forintos beruházással bővítette 2013-ban felépített üzemcsarnokát, és vásárolt a gyártáshoz szükséges gépeket. A fejlesztéshez 110 millió forintot nyert el a Ginop kiírásán, a fennmaradó összeget saját erőből biztosította a timári székhelyű társaság.

A nyilvános cégadatok szerint az Optiber Kft. 2015-ben 476, 2016-ban pedig 632 millió forintos nettó árbevételt ért el, adózott eredménye a 2015-ös 2,6 millió forintról tavaly 30 millió forintra nőtt.
Forrás: MTI