Kolombusz tojása: a startupokat kell ösztönözni

Ösztönözni kell a startupok és a Magyarországon működő nagyvállalatok együttműködését annak érdekében, hogy az induló vállalkozások megerősödhessenek - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a Startupok Éjszakája 2017 megnyitóján.

 

Lepsényi István hangsúlyozta: Budapest vezető szerepet tölt be a regionális startupvilágban, ösztönző munkakörülményeket és kiemelkedő kapcsolatbővítési lehetőségeket kínál a kezdő vállalkozásoknak.

Hozzátette: az értékteremtő vállalkozások, a startup ökoszisztéma támogatását a kormány kiemelt célnak tekinti és elsősorban a megfelelő szabályozási környezet megteremtésével tud ennek a feladatnak eleget tenni.

Az eszközök közül kiemelte a befektetői kedvezményeket és az adórendszeren keresztüli ösztönzőket.

A startup ökoszisztéma - mint fogalmazott - a vállalkozások fejlettségétől függően 3 forrásra támaszkodhat: a mentori szolgáltatást is biztosító úgynevezett üzleti angyalbefektetőkre, a kockázati tőkerendszerre és a befektetési banki támogatásokra.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Startupok éjszakájának első rendezvényére százan, idén viszont már hatszázan regisztráltak és Európa számos országából érkeztek résztvevők.

Egy zseniális meglátás




Budapest fejlődésben - mint mondta - száz évvel ezelőtt is nagy szerepet játszott a kreativitás, de míg az akkori újítások kiemelkedő személyiségekhez köthetők, a mai innovációk fiatal csoportok együttműködéséből születnek. Budapest ehhez többek között kedvezményes hitelformákat és megjelenési lehetőséget biztosít, hiszen éveken belül ezek a vállalkozások teremthetik meg a főváros gazdaságának alapjait - tette hozzá.

Bagdy Gábor kiemelte, hogy Budapest ernyőszervezetként is szerepet vállal annak érdekében, hogy a startup ökoszisztéma szereplőinek találkozásából újabb fejlesztő ötletek születhessenek.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumának elnöke felidézte, hogy az első Startupok éjszakája rendezvényt 2015-ben szervezték, hogy a bel- és külföldi szakembereknek is bemutassák a kezdő vállalkozásokat.

Szalai Piroska elmondta, hogy a főváros mikro-, kis- és középvállalkozásait támogató BVK 2013 óta foglalkozik startup vállalkozásokkal is. Kiemelte, hogy a szervezet olyan cégeket is segít, amelyek kiesnek a banki támogatások fókuszából.

A startupok támogatása - mint fogalmazott - azért is kiemelkedően fontos feladat, mert egész Európában egyre kevesebb fiatal kezd vállalkozásba, az ezredforduló vállalkozói generációjához képest visszaesett az önfoglalkoztatást választó pályakezdők száma.
Forrás: MTI