Romlott a beszerzési index

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 58,3 pont volt, ez elmarad a szeptemberi 59,3 pontos értékhez képest. A korábbi októberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú októberi átlagot (51,9), és az elmúlt három év átlagát (55,2) is - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az őszi trend eddig kedvező képet mutat. Bár az ütem némileg lassult, az index továbbra is dinamikus bővülést jelez.

A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt a múlt hónapban is. A termelési mennyiség indexe nőtt a szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont feletti értéke a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.

Az új rendelések indexe enyhébben csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. Az index átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mértek magasabb októberi értékeket a korábbi években.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, de az üteme mérsékelt. Az index értéke négy hónap után 50,0 pont alá került. A korábbi októberi értékek közül az idei a második legalacsonyabb.

A vásárolt készletek tízedik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben. Az idei októberi érték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legnagyobb októberi.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, így továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedésére utal. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb októberi adat.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez.

A késztermékkészletek szintje októberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme egyelőre nem túl erős. A korábbi októberi értékeket tekintve az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt szeptemberhez képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnyolc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél hasonló folyamat figyelhető meg, ugyanis az index értéke enyhébben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését.
Forrás: MTI