Irina Radulescu a Zeneakadémián

Az idei Magyar Zene Fesztivál ütőhangszeres díjazottja, Irina Radulescu ad koncertet október 15-én a budapesti Zeneakadémia Kupolatermében.

 
A KKM - Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet által minden év májusában megszervezett Magyar Zene Fesztivál célja, hogy a magyar zeneirodalom ismertté váljon a román zenekedvelő közönség számára, a magyar zeneszerzők művei bekerüljenek a fiatal román zeneművészek repertoárjába. A 13. alkalommal megszervezett Magyar Zene Fesztivál díjazottjai között először szerepel ütőhangszeres művész, aki olyan magyar zeneirodalmi műveket hangszerelt át marimbára és vibrafonra, mint Bartók Béla Magyar képek és Román népi táncok - közölte a Balassi Intézet kedden az MTI-vel.

Irina Radulescu Bukarestben született, jelenleg a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem mesterképzős hallgatója. A Máté Sándor (Alexandru Matei) vezette GAME ütős együttes, a Christian Mandeal által vezetett Román Ifjúsági Zenekar, valamint 2016 óta a Zoli Toth Project tagja. Power Vibes - Azul című lemeze tavaly jelent meg Alexandru Anastasiu vibrafonművésszel és Ioana Turcu fuvolaművésszel. Szólistaként és különböző ütőegyüttesek, zenekarok tagjaként számos koncertet adott, 2015-ben bejutott az Italy PAS Competition döntőjébe, tevékenységét érdemoklevéllel jutalmazta a Romániai Előadóművészek Szövetsége (UNIMIR). Irina Radulescu először lép fel Magyarországon.

Immár félévtizedes múltra tekint vissza a KKM - Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem partnersége, amelynek köszönhetően a budapesti felsőoktatási intézmény hallgatói évi két alkalommal Romániában turnézhatnak az Intézet szervezésében, a Magyar Zene Fesztivál egy-egy díjazottja pedig Budapesten adhat koncertet.
Forrás: MTI