Szűkül a gazdasági szabadság Magyarországon

A 159 vizsgált ország közül Magyarország a korábbi 51. után az 54. helyet foglalja el. Ezzel Magyarország Olaszországgal, Hondurasszal, a Bahamákkal és Jamaicával áll holtversenyben, az uniós tagállamok közül pedig megelőzi Horvátországot és Szlovéniát – derül ki a kanadai Fraser Institute jelentéséből.

 

Ebben azt mutatják ki, hogy az egyes országok politikai berendezkedése és intézményei mennyire támogatják a gazdasági függetlenséget.


A lista összeállításánál most először a nemek egyenlőségét is figyelembe vették. Azok az országok tehát, amelyekben a nők nem élveznek akkora gazdasági függetlenséget, mint a férfiak, alacsonyabb pontszámokat kaptak.

A listát Hongkong vezeti Szingapúr előtt, a harmadik Új-Zéland lett, de befért az első tízbe Svájc, Írország, az Egyesült Királyság, Mauritius, Grúzia, Ausztrália és Észtország is.

Az elért pontszámok alapján az Egyesült Államok és Kanada holtversenyben a 11. helyen végzett, Németország a 23., Franciaország az 52., Oroszország a 100., Kína pedig a 112. lett.

Az utolsó tízben ott van Irán, Csád, Mianmar, Szíria, Líbia, Argentína, Algéria, a Kongói Köztársaság, a Közép-afrikai Köztársaság és Venezuela.

"Magyarország jó helyezést ért el a pénzügyi stabilitás és a nemzetközi kereskedelem szabadsága témakörben, azonban bőven van még mit fejlődnie, főleg az állam mérete terén, ahol a 125. helyen állunk, illetve a jogrendszer és tulajdonjogok kategóriában, ahol a 159 vizsgált ország közül a 130-ikak vagyunk" – mondta az adatokról szólva Hajba Máté a Szabad Piac Alapítvány igazgatója.

A készítők rámutattak, hogy azoknak az országoknak a lakói, ahol magas a gazdasági függetlenség foka, jobb módban és hosszabb ideig élnek, több politikai és polgári jog illeti meg őket.
Forrás: hvg.hu