Szépet lép az EU

Megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások az Európai Unióban a termékek és szolgáltatások akadálymentesítéséről azt követően, hogy az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság javaslata alapján kiegészített álláspontját.

 

Az EP-képviselők strasbourgi plenáris ülésén elfogadott álláspont szerint a fogyatékkal élő emberek a jövőben könnyebben használhatnak olyan fontos termékeket és szolgáltatásokat, mint a telefonok, beléptetőrendszerek, pénzkiadó- és jegyautomaták.

Jelenleg mintegy 80 millió uniós polgár él valamilyen fogyatékkal, és az öregedő népesség miatt ez a szám a jövőben csak nőni fog. Alapvető fontosságú, hogy a fogyatékkal élők mellett a nehezebben mozgó idősek és várandós nők érdekeit is figyelembe vegyék - hangsúlyozták.

Az elfogadott európai akadálymentesítési intézkedéscsomag számos termékhez és szolgáltatáshoz ír elő jobb hozzáférhetőséget. A listán szerepelnek egyebek között a pénzfelvevő automaták, a jegyárusító automaták és beléptetőrendszerek, a számítógépek, telefonok és tévék, banki szolgáltatások, a közlekedés, ideértve a tömegközlekedés egyes eszközeit, az e-könyvek, weboldalak és egyéb mobilalapú szolgáltatások. Az intézkedéscsomag felsorolja ugyan, mit kell akadálymentesíteni, de nem ír elő pontos technikai megoldásokat, így teret hagy az innovációnak - tették hozzá az EP-képviselők.

A követelmények között említették az épített környezet átalakítását is, abban az esetben, ha jelentős felújítás történik, vagy új infrastruktúra épül, és erre az adott szolgáltatásnál - például közlekedésnél - szükség van.

A szöveg kitér arra is, hogy a tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató cégek vagy a 2 millió euró alatti forgalmat bonyolító vállalkozások mentesülnek a kötelezettségek alól. A jogszabálytervezet garantálja, hogy nem rónak aránytalan terheket senkire, viszont az idő, hozzáértés vagy érdeklődés hiánya nem mentesít senkit az átalakítási kötelezettségek alól.

Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében történelmi lépésnek nevezete az európai akadálymentesítési jogszabály elfogadását.
Rámutatott: szoros kapcsolat van a mobilitás, a fogyatékosság és a társadalmi befogadás között. A kommunikáció, a mozgás és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés szabadsága kulcskérdés abban, hogy a fogyatékossággal élő emberek a társadalom teljes értékű tagjaivá válhassanak. A teljes akadálymentesítés irányába történő elmozdulás érdekében az egységes piacon kompatibilis és hatékony megoldásokat kell létrehozni és meg kell könnyíteni azok elterjedését - húzta alá a néppárti képviselő.
Forrás: MTI