Meglepő, de nem nőttek az árak

A vártnál kisebb mértékben nőttek júliusban az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn kiadott kimutatása alapján.

 
Júliusban, az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett, júniusihoz képest nem változtak az ipari termelői árak az euróövezetben. Az Európai Unióban 0,1 százalék volt a havi áremelkedés.

Az euróövezet 19 tagállamában az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 2,0 százalékkal emelkedtek az idén júliusban, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 2,3 százalékkal.

Elemezők a ténylegesnél nagyobb, 2,2 százalékos éves áremelkedést vártak júliusra az euróövezetre.
Az előző hónapban, júniusban, havi bázison csökkentek a termelői árak, az euróövezetben 0,2 százalékkal, az EU-ban pedig 0,3 százalékkal. Éves összevetésben júniusban az euróövezetben 2,4 százalék, az Európai Unióban 2,6 százalék volt az áremelkedés.

Havi összevetésben a legnagyobb árnövekedést Bulgáriában regisztrálták az idén júliusban, 2,4 százalékot, Észtországban 1,4 százalékot, Dániában és Svédországban pedig 0,9 százalékot.

A legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal Magyarországon csökkentek az ipari termelői árak júliusban a júniusihoz képest. Írországban 0,7 százalék, Szlovákiában 0,6 százalék volt a havi árcsökkenés.

Az egy évvel korábbihoz képest Belgiumban nőttek a legnagyobb mértékben - 5,9 százalékkal - az ipari termelői árak júliusban. Észtországban 5,4 százalék, Bulgáriában 5,2 százalék volt az áremelkedés éves növekedési üteme. Magyarországon az uniós átlag alatt, 2,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak júliusban 2016 júliusához képest.
Forrás: MTI