Lengyelekkel bővül a nemzetközi NATO-zászlóalj

Lengyelország kétszáz katonát vezényel a Lettországban formálódó nemzetközi NATO-zászlóaljba - erősítette meg Andrzej Duda lengyel államfő hétfőn Varsóban, Raimonds Vejonis lett elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten.

Raimonds Vejonis egynapos hivatalos látogatást tett Lengyelországban, a lengyel államfővel folytatott tárgyalásainak egyik témája a két ország és a NATO viszonya volt. Ebben az összefüggésben a Lettországban formálódó, kanadai parancsnokságú NATO-alakulat működésére is kitértek.

Duda megerősítette, hogy Lengyelország "aktív szerepet" vállal a zászlóaljban, mégpedig 200 katonája révén, akik "a legközelebbi időben" csatlakoznak az alakulathoz.



A lengyel államfő május elején hagyta jóvá azt a döntést, melynek értelmében június végéig 200 lengyel katona a lettországi, 250 katona pedig a romániai NATO-alakulatban teljesít szolgálatot, féléves rotációs rendszerben.

A NATO a kelet-ukrajnai konfliktus és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón úgy döntött, hogy csapaterősítést hajt végre Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban, átlagosan ezer-ezer katonával. Litvániába már január végén megérkeztek a német parancsnokságú zászlóalj első katonái, Lengyelországban és Észtországban pedig márciusban kezdődött meg az amerikai, illetve brit parancsnokságú zászlóalj telepítése. A lettországi zászlóaljba a kanadaiak mellett albán, spanyol, szlovén és olasz katonákat vezényelnek át.
Forrás: MTI