Robbantás: házkutatás a merénylőnél

Megtalálta és átkutatta a szentpétervári metrórobbantás feltételezett elkövetőjének, Akbarzson Dzsalilovnak a lakását az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) - közölte szerdán Szvetlana Petrenko, a legfontosabb bűnügyekben nyomozó szövetségi hatóság szóvivője.

Alekszandr Basztrikin, az SZK vezetője elrendelte, hogy kutassák fel a merénylő esetleges tettestársait, és derítsék ki, kapcsolatban állhatott-e Dzsalilov az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel.
A szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásos merényletben 14-en haltak meg, 49-en pedig megsebesültek. Szerda reggelre a halottak közül egy kivétellel mindenkit sikerült azonosítani. A terrortámadás elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Egy "kedves" muszlim volt


A Kirgizisztánban születetett, de orosz állampolgárrá vált 22 éves Dzsalilov hat évig élt Szentpéterváron, ahol egyebek között autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim vallású volt, akit azonban környezete nem tartott fanatikusnak.


Ő a merénylő


Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy Dzsalilov februárban visszatért Kirgizisztánba, ahol felkészítést kaphatott a merénylet elkövetéséhez. A RIA Novosztyi hírügynökség tudomása szerint a pokolgép véletlenül lépett működésbe hétfőn a szentpétervári metróban. Ezt az állítást hivatalosan azonban nem erősítették meg.

Az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság szerdán közleményben cáfolta a sajtóban megjelent értesülést, amely szerint több orosz nagyvárost is terrorveszély fenyegetne. A Kommerszant és az RBK című gazdasági lap értesülése szerint a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt április 8-án országszerte terrorellenes megmozdulásokat kíván rendezni.
Forrás: MTI