"Ez alávaló hazugság"

Nagy felháborodást váltott ki a szlovákiai zsidó szervezetek körében a Matica slovenská kulturális szervezetnek a Bez 14. marca (Március 14-e nélkül) című videója, amely mentegetni próbálja a 2. világháború alatti fasiszta szlovák állam zsidóellenes politikáját.

A bírált videó a YouTube internetes videomegosztó portálon, illetve a magát kulturálisnak minősítő szervezet honlapján volt korábban látható, de a közfelháborodás következtében a Matica levetette azt mindkét helyről. 

Nem ez az első eset, hogy a Matica slovenská vezetése az 1939-1945 közötti években létező bűnös fasiszta szlovák állam rehabilitálására törekszik - emlékezetnek a zsidó szervezetek közös nyilatkozatukban, amelyről vasárnap tájékoztatott a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

Tragédia


A nyilatkozat szerint a maticások ebben a videóban arra a cinikus következtetésre jutottak, hogy tekintettel a korabeli európai fejleményekre a szlovákiai zsidókra mindenképpen tragikus sors várt volna. "És ezért - ezzel a logikával összhangban - (Jozef) Tiso rendszere tulajdonképpen nem visel semmiféle felelősséget a mi közeli hozzátartozóink legyilkolásáért.


A nácik nem ismertek irgalmat



Ez alávaló hazugság. Történelmileg nincs kétség afelől, hogy Tiso rendszere felelős a Szlovákiából a náci megsemmisítő táborokba deportált több tízezer zsidó életéért. Ez a bűncselekmény soha nem évül el, és nem lesz elsimítva" - olvasható a közös dokumentumban.

Egyértelmű állásfoglalást várnak


A szlovákiai zsidó szervezetek szerint ez a maticás videó egy olyan időszakban tűnt fel, amikor aktívabb tevékenységbe kezdtek az egykori szlovák fasiszta állam védelmezői, a neonácik és más szélsőségesek. "Követeljük a kormánytól, amely programnyilatkozatában sokszor hivatkozik a fasizmus és az szélsőségesség elleni harcra, nevezetesen Robert Fico miniszterelnöktől, hogy foglaljon egyértelműen állást az állam által pénzelt intézmény (Matica slovenská) fasisztoid megnyilvánulásai ellen" - áll a dokumentumban.


Ez egy szerencsésebb sors volt


A Matica slovenská a már korábban mások által is bírált videóval kapcsolatban a héten közölte: a Bez 14. marca nem történelmi dokumentum, a célja pedig állítólag az, hogy a szlovák társadalomnak egy más véleményt is bemutasson március 14-ről, és ezzel elejét vegye a társadalom radikalizálódásának.

Másfajta nézőpont

"Véleményünk szerint ez a másfajta nézőpont igyekszik objektív lenni, mert az egyik oldalon figyelembe veszi az ártatlan zsidók és Szlovákia, illetve Európa további polgárainak szenvedéseit. A másik oldalon pedig figyelembe veszi azt, hogy az akkori politikusok igyekeztek megakadályozni Szlovákia felosztását a szomszédos hatalmak között, ami egy reális veszély volt" - állítja Marián Tkác, a Matica slovenská elnöke.

A Matica elnöke szerint nem akarták ünnepelni azt, amit nem lehet ünnepelni, hanem "alternatív kérdéseket" akartak feltenni.

1939. március 14-e a fasiszta Szlovák Állam megalakulásának dátuma. Ennek volt elnöke Jozef Tiso katolikus pap.
Forrás: MTI