Illegálisan jöttek, megsérültek

Súlyosan megsérült négy migráns csütörtökön reggel a szerb-horvát határhoz közeli sidi vasútállomáson, amikor berobbant egy üres tartálykocsi, amelyben megpróbáltak elbújni, hogy illegálisan elhagyják az országot - közölte a B92 című internetes portál.

A sérülteket súlyos égési sérülésekkel Belgrádba szállították.

A migránsok megpróbáltak felmászni a tartálykocsira, amely felett nagyfeszültségű vezeték húzódott. Áramütés érte őket, és feltehetően emiatt berobbant az üres tartályban korábban tárolt gyúlékony anyag maradványa.

A szerbiai vasúttársaság közleménye szerint a Pancsovából Antwerpenbe tartó szerelvény egyik üres tartálykocsija előzőleg hexán nevű oldószert szállított.

A rendőrség szerint szerencsétlen balesetről van szó, nem történt bűncselekmény. A négy közel-keleti illegális bevándorlón kívül senki sem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett (a gyúlékony anyag berobbant ugyan, de nem vetette szét a tartályt).

Az esethez riasztották a tűzoltókat és a mentőket is.


Képünk illusztráció - Fotó: The Post


Hivatalos adatok


Hivatalos adatok szerint Szerbiában körülbelül 7300 bevándorló tartózkodik befogadó állomásokon és a szabad ég alatt arra várva, hogy Magyarországon vagy Horvátországon keresztül eljussanak az általuk választott célországokba. A migránsválság kezdete óta több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal, tavaly márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon lévő országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépések mindennaposak. A visszatoloncolások ellenére az elkeseredett migránsok újra és újra próbálkoznak.
Forrás: MTI