Zágráb célja

Horvátországnak az a célja, hogy mielőbb csatlakozzon a schengeni övezethez, és ezt az elkötelezettségét az Európai Unió is támogatja - jelentette ki Vlaho Orepic horvát belügyminiszter szerdán Zágrábban.

 A tárcavezető 23 darab, a külső határok őrizetéhez használt, úgynevezett Schengen-buszt adott át ünnepélyesen a rendőrségnek, amelyek becsült értéke 2,8 millió euró. A gépjárműveket az EU külső határőrizeti alapjából finanszírozták.

Orepic kiemelte: a belügyminisztérium jelentős előrelépéseket tett a határvédelem technikai felszereltsége, valamint a határrendészet informatikai eszközeinek korszerűsítése terén.

A gépjárművek - amelyeket egyebek között számítógéppel és ujjlenyomat-olvasóval is elláttak - nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a határőrök hatékonyabban fel tudjanak lépni az illegális migráció és a határokon átnyúló bűnözés minden formája ellen - tette hozzá.

Horvátország hivatalosan az ország EU-csatlakozásának második évfordulóján, 2015. július 1-jén nyújtotta be kérelmét Brüsszelnek a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozásra.

Az EU-nak tavaly kellett volna döntést hoznia arról, hogy Horvátország megfelel-e a feltételeknek, de a horvát sajtó szerint egyre több olyan figyelmeztetés érkezett akkor Brüsszelből, amelyből az derült ki, hogy az ország akkor sem lesz a schengeni övezet teljes jogú tagja, ha az összes technikai feltételnek eleget tesz.

Sajtóértesülések szerint az EU tagállamai egyre kevésbé bíznak a schengeni határokban, ezért nehéz elképzelni, hogy Horvátországot 2018 előtt felvennék az övezetbe.
Forrás: MTI