A Luxleaks kirobbantói mellett demonstrálnak

Ma állnak újra a bíróság elé a Luxleaks néven elhíresült adócsalási botrány leleplezői. Míg a hétköznapi hősöknek a bíróságon kell megjelenniük, a multinacionális vállalatoknak eurómilliárdos hasznot jelentő adócsalási gyakorlat zavartalanul folytatódhat, és Luxemburgból adóparadicsomot formáló Jean-Claude Juncker még mindig az Európai Bizottság vezetője lehet.

 
Az újságíró Edouard Perrin és a korábban a globális könyvvizsgáló cégnél a PWC-nél dolgozó Antoine Deltour, Raphaël Halet ügye már másodfokon kerül a bíróság elé. Első fokon az utóbbiakat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, az újságírót felmentették, de a luxemburgi ügyészség szigorításért fellebbezett.

A bíróság előtt tüntető barátok, családtagok, civil szervezetek képviselői szolidaritásukat fejezik ki a vádlottakkal és felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen csalások leleplezőit meg kellene védeni, nem pedig börtönbüntetéssel fenyegetni.

Egy most megjelent tanulmány szerint nemhogy csökkent, még 50 %-al nőtt is a Luxleaks botrány óta a multiknak eurómilliárdos adókedvezményeket jelentő titkos megállapodások száma az Európai Unióban. Szégyen, hogy börtönbüntetéssel kell szembenézniük azoknak, akik felhívják erre a figyelmet. A cégek ezekkel a titkos megállapodásokkal nem egyszer drasztikusan, akár az eredeti 1 %-ra is csökkentik adójukat, melyet helyettük nekünk kell kipótolni – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.