Nincs csukva a szeme, csak ázsiai

Egy ázsiai fiatalember nem tudott hivatalos útlevélfotót készíteni, mert a gép úgy vélte hibás a fénykép: csukva van a szeme. Miközben nem volt az... csak ázsiai.

 
Az online útlevélellenőrzés több repülőtéren működik már, és egyre nagyiobb ütemben terjed. Az emberi tényezőt kiváltó rendszer olyan kamerákal dolgozik, melyek arcfelismerő szoftvere igen kifinomult. Az utas csak beáll a megfelelő helyre, útlevelét behelyezi a leolvasóba, a számítógép pedig összeveti az arcot és a fényképet.

A cél, hogy gyorsabb legyen a határon való átjutás. Ez a valóságban pesrze nem mindig van így, mert sajnos a rendszer komoly hibákkal üzemel: ha nem áll az ember pontosan a megfelelő helyre, vagy ha nem pontosan jól teszi be az útlevelét, előlről kezdődik a procedúra. Általában elmondható, hogy semmivel sem gyorsabb, mint ahol hús vér ember ellenőriz.



Ehhez azonban olyan digitális fényképre van szükség, amit a rendszer aztán könnyen felismer. Richard Lee ebbe a problémába sétált bele. A számítógép úgy vélte az útlevélfénykép nem megfelelő, mert csukva van a szeme.

Tény, hogy az ázsiaiaknak születésüktől fogva kisebb, keskenyebb a szemük, de ezt egy ember nyilvánvalóan nem követett volna el ilyen hibát.

A 22 éves mérnöknek tanuló Új-Zélandi fiatalember kilencszer próbálkozott, de a rendszer állhatatos volt.

Lee elmondta, nincsenek rossz érzései, mert mindig is kicsi szeme volt.

Lee nem kis humorérzékről téva tanubizonyságot a következőt posztolta Facebook oldalára (Kívánjatok szerencsét):

Forrás: itv.com/HírExtra