Minket ne kritizáljon senki! – kiléptünk

A Magyar Közlöny kedden adta tudtul a hírt, aminek lényege Orbán Viktor kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű nemzetközi programból. Ha egyszerűen kell fogalmaznunk: megsértődtünk, mert kritizálni mertek.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű program célja az átlátható kormányzást célozza meg, méghozzá nemzetközi felügyelettel. Egyszerűbben szólva a kormányok (hetven demokratikus ország) egymást tevékenységét figyelik, és ha ködösítést vagy korrupciót észlelnek, jelzik a szervezet és a nyilvánosság felé.

Mivel az Orbán-kormánnyal szemben többször is felemelték a hangjukat, ráadásul idén kifejezetten élesen bírálták a hazai történéseket, a Kedves Vezér úgy döntött kilép a szervezetből. Ha valaki nem akarja meghallani a kritikát, hát befogja a fülét – igazán felnőtt viselkedés.

Indoklásként a Külügyminisztérium az index.hu megkeresésére azt írta: "A Nyílt Kormányzati Együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít. A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták.”

De hogyan kritizált az OGP?


Ismerős lesz mindenkinek: Orbán Viktor kormányzásának idején aggasztóan leépült a fékek és ellensúlyok rendszere, csökken az átláthatóság, veszélyben van a sajtószabadság.

Egy demokratikus és főként felelős, azaz FELELŐS kormány erre egyféleképpen reagálhat: megpróbál javítani saját működésén, hiszen nem azért van hatalmon hogy uralkodjon, lopjon, csajon, hazudjon, hanem azért, mert szolgálja a hazáját.

Egy korrupt, hazug, csaló és kizárólag uralkodni kívánó kormány szintén egyféleképpen reagálhat.
Forrás: Index.hu/HírExtra