A brit euroszkeptikusok uniós pénzt sikkasztottak

Szabálytalanul költött el félmillió eurónyi uniós pénzt az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) által alapított Szövetség az Európai Közvetlen Demokráciáért (ADDE) nevű politikai csoport - közölte hétfő este az Európai Parlament (EP) sajtószolgálata.

 

A közleményben arról számoltak be, hogy az EP elnöksége egy külső könyvvizsgáló cég vizsgálatának alapján megállapította, az ADDE tavaly 500 615 eurót költött el szabályellenesen. A testület ezért elrendelte 172 655 euró visszafizetését a parlamenti kasszába, illetve úgy határozott, hogy nem utalják át a 2014-ben alapított párt számára 2015-re elkülönített támogatás fennmaradó 20 százalékát (248 345 euró).

Az uniós parlament illetékes szervei úgy találták, az euroszkeptikus pártokat tömörítő csoportosulás szabálytalanul használta fel egy részét a forrásoknak, abból finanszíroztak például kilenc közvélemény-kutatást a tavalyi nagy-britanniai választások és az ország uniós kilépéséről (Brexit) kiírt idei referendum előtt.

A pártfinanszírozási szabályokba ütközött egyebek mellett az ADDE belga tagpártjának nyújtott támogatás is.

Az előírások tiltják, hogy a rendelkezésre bocsátott forrásokból nemzeti politikai pártokat, választási vagy népszavazási kampányokat finanszírozzanak, ezeket a pénzeket az európai pártok működési költségeinek fedezésére kell fordítani a szabályok szerint. Az EP hasonló vizsgálatnak vet alá évente minden támogatott pártot.

Sajtóhírek szerint az EU-t rendszeresen élesen bíráló, a Brexit egyik legnagyobb támogatójának számító UKIP-ra jutott az érintett összeg nagy része, mintegy 370 ezer euró.

Az ADDE politikailag motivált döntésnek minősítette a történteket, illetve azt közölte, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszi az ügyet.
Forrás: MTI