Merkel: riasztó a török sajtószabadság helyzete

A német kormány megítélése szerint a legnagyobb mértékben riasztó, hogy a sajtó és a vélemény szabadságát újra és újra korlátozzák Törökországban - jelentette ki Angela Merkel kancellár szerdán Berlinben a Cumhuriyet című kormánykritikus török lap főszerkesztőjének őrizetbe vételével kapcsolatban.

 

    A kancellár Johann Schneider-Ammann svájci államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: a sajtó- és véleményszabadság törökországi korlátozásának "nagyon szomorú" folyamatába illeszkedik mindaz, ami a Cumhuriyet főszerkesztőjével és több munkatársával történt, és "nagyon-nagyon kétséges", hogy a török hatóságok eljárása megfelel a jogállamiság elveinek.

    A német kormány figyelemmel követi az eljárást, és az újságírók számíthatnak szolidaritására - tette hozzá Angela Merkel.

    A török hatóságok hétfőn egy terrorizmus elleni intézkedés keretében a lap 13 vezetőjét és munkatársát vették őrizetbe. A német kormányt számos bírálat érte, amiért eddig nem ítélte el Ankara lépését.

Forrás: MTI